Корнієнко анонсував засідання фракції "Слуга народу" / Фото УНІАН

Фракція "Слуги народу" планує на засіданні 28 жовтня обговорити скандал з можливим підкупом депутатів, а також переписку нардепа В’ячеслава Медяника і виступ нардепа Євгена Шевченка на російському телебаченні.

Про це в інтерв’ю "Українській правді" заявив перший заступник лідера фракції СН Олександр Корнієнко.

"У понеділок у нас буде засідання фракції. Там ми обговорюватимемо багато запитань, серед яких і це теж (скандал з хабарами і перевірка на поліграфі – ред.). Я думаю, що порозуміння можна буде знайти. У цьому кейсі є кілька шарів: саме голосування на комітеті, також є непорозуміння всередині комітету, коли одні депутати кажуть, що треба працювати так, інші – що треба працювати по-іншому. 

Відео дня

Решту скандальних кейсів треба обговорити теж. Є запити від депутатів розібратися у ситуації по Медянику (В'ячеслав Медяник, який на засіданні Ради обговорював у телефонній переписці, як вирішити питання з прокурорами), по Шевченку (Євген Шевченко, який виступив по російському ТБ)", - розповів Корнієнко.

Читайте такожПоліграфолог назвав перші результати перевірки Дубінського на детекторі брехні

Він додав, що на це засідання проситимуть прийти усіх депутатів, "тому що, можливо, будуть розглядатися принципові рішення".

Разом з тим Корнієнко наголосив, що "принципові рішення" це не обов’язково виключення з фракції – можуть бути абсолютно інші рішення.  

Чи приїде на засідання фракції президент Володимир Зеленський, наразі невідомо.

За словами Корнієнка, питання хабарів і детектора брехні у фракції уже обговорювали, але та нарада не була масштабною, оскільки багато заступників голови фракції на округах, частина на виїзному комітеті на Донбасі, а президент та багато людей з Офісу перебувають зараз у Японії.

Він також додав, що ідея перевірки на детекторі брехні виникла у голови фракції Давида Арахамії.  

За словами Корнієнка, президент, перебуваючи в Японії, знаходить час на спілкування з Арахамією, оскільки переживає через скандал з можливими хабарями. Він також уточнив, що Зеленський переживає не за імідж чи організаційний стан, а через "те, що ми ставимо під сумнів нашу головну ідею – очищення еліт".

Читайте такожАрахамія заявив, що свідка хабарів у Раді покажуть в ефірі "Права на владу"

Як повідомляв УНІАН, 22 жовтня колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко у Facebook написав, що нібито в Офісі президента підозрюють 11 народних депутатів від «Слуги народу» в отриманні 30 тисяч доларів (кожному) за голосування на засіданні Комітету Верховної Ради проти одного з антикорупційних законопроектів. При цьому, за даними екс-посадовця, Офіс вимагає від депутатів пройти опитування на детекторі брехні.

Цю інформацію підтвердив народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський, який також написав у Facebook, що Офіс президента «дійсно наполягає на тому, щоб всі депутати партії в фінансовому комітеті Ради пройшли детектор брехні».

«Причина - звернення в ОП декількох депутатів, яким не сподобалося голосування членів комітету, де було ухвалено рішення про знищення монополії на оціночну діяльність і т.зв. «площадок Яценко» + демонополізацію ринку держзакупівель через систему Prozorro, а також зниження цін на участь у торгах + забезпечення прозорої роботи СЕТАМ/АРМА», - написав депутат.

При цьому Дубінський зазначив, що у фракції навіть «готові звинуватити колег в отриманні хабарів за голосування».

Він стверджує, що як член цього комітету готовий пройти опитування на поліграфі, але вважає, що в такому випадку «детектор брехні повинні пройти і співробітники Офісу президента, і депутати, які є серед авторів найскандальніших законопроектів цього скликання, які викликають в залі підозру в можливій корупції».

При цьому Дубінський назвав 8 законопроектів, які викликають запитання в цьому контексті.

23 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні щодо можливого отримання грошей за голосування в комітеті.

У свою чергу перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко повідомив, що фракція ще не обговорювала питання про перевірку депутатів на поліграфі.