Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі заявляють, що очікують від Російської Федерації використання її суттєвого впливу на контрольованих нею бойовиків для повного виконання Мінських угод.

Про це УНІАН повідомили у Представництві ЄС в Україні.

Читайте такожУ РФ заявили про бажання розвести війська по всій лінії зіткнення на Донбасі

Відео дня

"Ми вітаємо здобутий прогрес в рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і озброєння у Золотому і практичні кроки, які вже зроблені", - наголошується в заяві.

Також в ЄС заявили, що якщо поточні переговори призведуть до початку розведення у Петрівському, це теж "стане ще одним позитивним зрушенням".

"Україна продемонструвала конструктивний підхід з подальшого просування у втіленні Мінських угод. Ми очікуємо, що Росія також ініціативно здійснить позитивні кроки і використає її суттєвий вплив на збройні формування, які вона підтримує, аби виконати Мінські зобов'язання повністю", - наголошують в Євросоюзі.

Крім того, європейські дипломати зазначили, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ залишається "джерелом надійної інформації щодо ситуації на місці". В ЄС наголосили, що спостерігачі СММ повинні мати безпечний, захищений, безумовний та безперешкодний доступ до усієї території України, в тому числі забезпечувати належний моніторинг у тих районах, де відбувається розведення сил, та в прилеглих районах.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня о 12.00 в районі населеного пункту Золоте-4 о 12.00 розпочався процес розведення сил і засобів з обох сторін від лінії розмежування. Зокрема, в районі Золотого сили і засоби відводяться на відстань 1 км, процес має тривати не більше 30 днів.

У штабі операції Об'єднаних сил наголосили, що жодних територій під час розведення Україна не здає, а підрозділи Збройних сил України не залишили жодного населеного пункту.

Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко заявив, що ЗСУ в разі будь-яких провокацій противника в Золотому готові надати захист цивільним.