У центрі Харкова встановили меморіальну дошку генералу КДБ / фото kh.suspilne.media

У Харкові відкрили меморіальну дошку Почесному громадянину міста та області, генерал-майору КДБ Юрію Шрамку.

Як повідомили Depo.Харків у прес-службі Харківської облради, меморіальну дошку генерал-майору, Почесному громадянину міста Харкова та Почесному громадянину Харківської області Юрію Шрамку встановили на будинку, розташованому по вулиці Свободи, де він жив з 2001 по 2009 роки.

Читайте такожДекомунізація в Україні: демонтовано 2,5 тисячі пам'ятників і перейменовано майже тисячу населених пунктів

Відео дня

Увічнити пам'ять відомого харків'янина зібралися Почесні громадяни міста та області, члени громадської організації "Харківський клуб "Генерал", містяни, колеги, друзі та рідні Шрамка.

"Учасники заходу поділилися спогадами про спільну роботу зі  Шрамком, про його високі людські та професійні якості, допомогу яку він надавав у своїй професійній та громадській діяльності", - йдеться в повідомленні.

У Харкові відкрили меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку / фото mediaport.ua

Зазначимо, у серпні 2019 року в Харкові вирішили встановити меморіальну дошку генерал-майору КДБ Юрію Шрамку. Виявилося, що встановити меморіальну дошку почесному громадянину Харкова і Харківської області Юрію Шрамку міськраду попросила громадська організація "Харківський клуб "Генерал".

Керівник Північно-східного відділення Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова зауважила, що Шрамко з 1963 по 1991 роки обіймав посади в органах КДБ, тому встановлення дошки суперечитиме декомунізаційному закону.

Секретар міської топонімічної комісії Олексій Хорошковатий зазначив, що Шрамко обіймав державні посади і за часів незалежності України. За його словами, меморіальну дошку можуть встановити не раніше травня 2020 року.

"У нас є обмеження щодо року після смерті. Юрій Меркурійович пішов з життя 2 травня цього року", - пояснив секретар комісії.