В МВС прокоментували затримання Ігоря Мазура / УНІАН

Росія виставила на затриманого у Польщі одного з лідерів «УНА-УНСО», ветерана АТО (позивний «Тополя») Ігоря Мазура не червону картку Інтерполу, а спеціальне циркулярне повідомлення.

Читайте такожЗатриманого в Польщі Мазура допитують у прокуратурі

Про це написав директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«На затриманого у Польщі українського ветерана війни з РФ унсовця Ігоря Мазура «Тополю» було виставлено не червону картку Інтерполу, яка одразу кидається в очі нашим поліцейським і прикордонникам під час перетину кордону, а спеціальне циркулярне повідомлення, щось на кшталт оперативного орієнтування про затримання, розповсюдження якого було обмежено певними країнами», - зазначив він.

Шевченко додав, що з огляду на механізм оголошення у розшук Росією Мазура є «ознаки зловживання Статутом Інтерполу».

Водночас він не виключає і спецоперацію за участю російської агентури. «Період, коли сталися «злочини», за які москалі хочуть судити «Тополю» охоплює 1994-2000 роки, тобто перша-початок другої чеченських війн. «Розслідування» кримінального провадження за цими фактами датоване у росіян аж 2014-м роком, тобто періодом, коли вони вже затримали унсовця Карп’юк, якого звинувачували у тому самому. А саме циркулярне орієнтування було прислане полякам вже 2019 року. Тобто, не виключено, що хтось із тих осіб, які могли знати, що Ігор «Тополя» запрошений чи збирається у листопаді їхати у Польщу, дали знати про це росіянам, а ті швидко прислали туди саме таке повідомлення про затримання, яке мінімізовувало обізнаність про це поліцейських українського бюро Інтерполу», - припускає Шевченко.

Як повідомляв УНІАН, 9 листопада в Польщі за запитом Росії затримали одного з лідерів «УНА-УНСО», ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура (позивний «Тополя»).

До Польщі Мазур їхав на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек.

Запит Росії щодо екстрадиції Мазура стосується справи, в якій фігурують також український екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та колишні українські в’язні Кремля Микола Карп’юк і Станіслав Клих, звільнені в межах обміну між Україною та Росією 7 вересня.

Віце-спікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська заявила, що затримання Мазура є виключно технічним виконанням міжнародних угод та зобов'язань.

Суд щодо екстрадиції до Росії Мазура може відбутися сьогодні, 10 листопада.