REUTERS

Міжнародний суд ООН у 2022 році має розпочати розгляд по суті позову України проти Росії про порушення двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

За її словами, якщо підраховувати, відповідно до сталої практики Міжнародного суду ООН, то на грудень наступного року Росія має подати великий обсяг документів в суд. "Після того суд має надати нам право на вивчення, на реакцію на ці документи. Зазвичай, це три-чотири місяці", - сказала Зеркаль та не виключила, що може бути і до півроку.

Відео дня

Читайте такожПристайко про рішення суду ООН: справа України проти Росії може рухатися вперед

"Після нашої реакції дадуть якийсь термін для реакції Російської Федерації на нашу реакцію, і вже після цього будуть призначені слухання. Дійсно, рішення очікується не раніше 2022 року, а можливо, і початку 2023 року", - наголосила вона.

Як сказала Зеркаль, справа по суті буде слухатись у 2022 році, а точну дату визначатиме суд.

"Він має вивчити докази всіх справ, всі томи, і після того вони, в принципі, виходять вже на слухання з розумінням того, що вони хочуть додатково висловити від сторін, тобто, в них уже є якесь бачення того, яке може бути рішення, і вже сторони під час усних слухань додають інформацію, яка цікавить суд, або розкривають її ще додатково", - заявила вона.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Міжнародний суд ООН вирішив, що має юрисдикцію розглядати позов України до Росії через фінансування нею тероризму на Донбасі, відповідно до Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а також через порушення прав кримських татар і українців в окупованому Криму - відповідно до Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема суд відхилив попередні заперечення РФ за позовом. Тепер суд має розпочати розгляд позову України по суті.

Зеркаль прогнозувала, що до Різдвяних канікул суд вирішить всі процедурні моменти щодо розгляду справи по суті.