Українське бюро Інтерполу прокоментувало ситуацію з Мазуром / REUTERS

Глава українського бюро Інтерполу Василь Неволя вважає, що Росії найімовірніше відмовлять у задоволенні запиту щодо затриманого в Польщі українського ветерана Ігоря Мазура.

Читайте такожЗатримання Мазура в Польщі: в МВС говорять про зловживання Росією статуту Інтерполу

У коментарі «Гордону» Неволя підтвердив, що у випадку з Мазуром російська сторона подала не типову «червону картку» на громадянина, а циркулярне інформування про розшук.

"Коли Інтерпол видає червону картку громадянину країни, він повідомляє національну службу. Але у випадку з Мазуром було циркулярне інформування про розшук, а не червона картка. Це різні речі. Українське бюро Інтерполу не завжди знає про те, що людина у розшуку. Так буває, коли червона картка не опублікована.

В такому разі країна – ініціатор розшуку може самостійно виключати зі списку країни, які вона вважає потрібними – і вони не отримають відповідну інформацію. Не виключені тут і зловживання», – зазначив глава бюро.

За словами Неволі, в українському бюро активно протидіють таким діям. Зокрема – російським.

«Для цього співпрацюємо з керівництвом Нацполіції, залучаємо мої особисті контакти з Генеральним секретаріатом Інтерполу. Подібні ситуації вже були з [екс-прем'єр-міністром України Арсенієм] Яценюком, [лідером "Свободи" Олегом] Тягнибоком та іншими політичними діячами. І секретаріат вивчає такі інциденти, намагаючись їх контролювати", – підкреслив чиновник.

Неволя зазначив, що Росія зловживає інструментами Інтерполу.

«Коли ми дізналися про інцидент з Мазуром, то відразу проінформували Генеральний секретаріат, звернувши їхню увагу на можливе зловживання інструментами Інтерполу з боку РФ. Адже статут організації забороняє країнам – членам втручатися в справи військового, расового, релігійного і політичного характеру. Якщо це доводиться, то картки або циркуляр видаляються з системи. І людину більше не розшукують. Але ми не можемо гарантувати, що РФ припинить таку діяльність і буде дотримуватися правил Інтерполу", – пояснив глава бюро.

Неволя вважає, що найближчим часом Інтерпол видалить інформацію про розшук Мазура.

"Мазура відпустили на поруки консула. Його не заарештували і запобіжний захід не обрали. Тобто реакція польської сторони – адекватна. Думаю, об'єктивно відреагує і Генеральний секретаріат Інтерполу – та інформацію про розшук Мазура видалять як таку, що не відповідає правилам організації. Після цього поляки можуть взагалі не розглядати цю справу в суді. Тому що для цього не буде підстав», – зазначив він.

«Згідно з прогнозом Генсекретаріату Інтерполу, інформацію про розшук Мазура з бази мають видалити. На це їм потрібно від доби до трьох. Максимум – тиждень. Місяцями чекати не доведеться. А ось процедура екстрадиції займе трохи більше часу", – підсумував посадовець.

Як повідомляв УНІАН, 9 листопада в Польщі за запитом Росії затримали одного з лідерів «УНА-УНСО», ветерана війни на Донбасі, співробітника Секретаріату уповноваженого ВР з прав людини Ігоря Мазура (позивний «Тополя»). До Польщі він їхав на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек.

У Росії звинувачують Мазура у тому, що він начебто у 1994-2000 роках брав участь у бойових діях на території Чечні. У цій справі фігурують також український екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та колишні українські в’язні Кремля Микола Карп’юк і Станіслав Клих, звільнені в межах обміну між Україною та Росією 7 вересня.

Сам Мазур російські звинувачення відкидає.

10 листопада польська прокуратура відпустила Мазура на поруки українського консула в Любліні. На час очікування і розгляду екстрадиційного запиту Мазур буде проживати в генеральному консульстві в Любліні.