КСУ дав висновок щодо законопроекту про законодавчої ініціативи народу / фото УНІАН

Конституційний суд України визнав законопроект щодо законодавчої ініціативи народу таким, що відповідає нормам Основного закону.

Про це повідомляє прес-служба Суду.

"КСУ надав висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) (реєстр. № 1015) вимогам її статей 157 і 158. Цим висновком Конституційний суд визнав законопроект про внесення змін до статті 93 (щодо законодавчої ініціативи народу) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - йдеться у висновку.

Відео дня

Читайте такожРада прийняла закон про "штрафи" за прогули нардепів

"Суд вважає, що законопроект відповідає вимогам частини другої статті 157 Конституції України. Верховна Рада протягом року законопроект не розглядала та протягом строку своїх повноважень не змінювала положення статті 93 Конституції, отже, законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції. З огляду на наведене КСУ констатує, що законопроект відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - зазначили в КСУ.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада включила до порядку денного другої сесії і направила на висновок Конституційного суду президентський законопроект «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)» (№ 1015). За це рішення проголосували 338 народних депутатів. Не голосували у повному складі фракції "Європейська солідарність" та "Голос".

Також Верховна Рада звернулася до КСУ за висновком щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Представник президента в КСУ Федір Веніславський заявляв, що, відповідно до Конституції, за статтею 93 право законодавчої ініціативи належить главі держави, Кабінету міністрів, народним депутатам. За його словами, тепер пропонується, щоб народ міг ініціювати законопроекти. Він наголосив, що процедура внесення такого законопроекту, кількість підписів, які необхідно зібрати для його розгляду, буде врегульовано законодавчо. Реалізувати право народу на внесення законопроекту, зауважив він, можна буде «якраз через ту програму, яку анонсував президент Зеленський - держава в смартфоні».

При цьому Веніславський додав, що в законопроекті може бути прописано, що «через електронні носії інформації, через гаджети громадяни України, пройшовши цифрову ідентифікацію, зареєструвавшись і підтвердивши свою особистість, зможуть поставити підпис за ініціювання того чи іншого питання».

У фракції «Голос» назвали цей законопроект популістичним і таким, що обмежує законодавчу ініціативу народних депутатів.