Верховна Рада направила до КСУ проект закону про внесення змін до Конституції щодо ініціювання народом законопроектів / фото  УНІАН

Верховна Рада України включила до порядку денного другої сесії ВРУ і направила на висновок Конституційного суду президентський законопроект «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)» (№ 1015).

Читайте такожНардепи скерували до КС законопроект про право Зеленського призначати керівників НАБУ, ДБР та регуляторів

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосувало 338 народних депутатів України.

Відео дня

Не голосували у повному складі фракції "Європейська солідарність" та "Голос".

Представник президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський, виступаючи в сесійній залі, зазначив, що президент Володимир Зеленський, «реалізуючи свої передвиборчі обіцянки, передвиборчі обіцянки політичної партії «Слуга народу» щодо розширення народовладдя», вніс цей законопроект на розгляд ВРУ і визначив його як невідкладний.

ВР звернулася до КСУ, і тепер він має дати висновок щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Читайте такожВерховна Рада направила до КСУ законопроект про скасування адвокатської монополії

Веніславський нагадав, що, відповідно до Конституції України, на сьогодні статтею 93 право законодавчої ініціативи належить президентові України, Кабінету міністрів, народним депутатам України. Він наголосив, що тепер пропонується, щоб народ міг ініціювати законопроекти. «Ініціювання законопроекту у ВРУ народом матиме такі самі юридичні наслідки, як і будь-яка інша законодавча ініціатива. ВРУ повинна буде розглянути відповідний законопроект, і якщо вона вважатиме, що ініційований народом законопроект дуже важливий і може бути підтриманий, то він буде підтриманий», - сказав Веніславський. Він наголосив, що процедура внесення такого законопроекту, кількість підписів, які необхідно зібрати для його розгляду, буде врегульовано законодавчо. За його словами, реалізувати право народу на внесення законопроекту можна буде «якраз через ту програму, яку анонсував президент Зеленський - держава в смартфоні». При цьому він додав, що в законопроекті може бути прописано, що «через електронні носії інформації, через гаджети громадяни України, пройшовши цифрову ідентифікацію, зареєструвавшись і підтвердивши свою особистість, зможуть поставити підпис за ініціювання того чи іншого питання».

У фракції «Голос» назвали даний законопроект популістичним і таким, що обмежує законодавчу ініціативу народних депутатів.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність.