Депутатів будуть перевіряти на поліграфі / фото УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до закону "Про статус народного депутата України" (щодо проходження перевірки на поліграфі) (№2460).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Автором проекту є народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський.

Законопроектом пропонується встановити, що народний депутат зобов'язаний за підсумками календарної сесії проходити перевірку на поліграфі стосовно можливого вчинення корупційних правопорушень у зв’язку зі здійсненням депутатських повноважень.

Відео дня

Перелік обов’язкових для проходження перевірки питань затверджується Національним агентством з питань запобігання корупції.

Зазначена перевірка проводиться співробітниками відповідного структурного підрозділу Ради національної безпеки та оборони або Міністерства оборони України, які мають документ, що засвідчує проходження відповідної підготовки, володіє навичками роботи з поліграфом і методиками проведення дослідження.

Читайте також"Слуга народу" Дубінський пройшов перевірку на детекторі брехні (відео)

Перевірка на поліграфі повинна проводиться з обов’язковістю відеофіксації психофізіологічних реакцій на певні психологічні стимули особи, що проходить перевірку, та показників графіків фізіологічних реакцій відповідної апаратури поліграфу.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, у суспільстві поняття політичної відповідальності народних депутатів "нероздільно пов’язане з корупцією, як серйозною загрозою національній безпеці України".

"Одним з найпоширеніших методів перевірки та виявлення корупційних порушень у представників влади є перевірка на поліграфі", - вважає автор законопроекту.

Також Дубінський вважає, що визначальною в контексті даного проекту закону є також профілактична роль тестування за допомогою поліграфа, оскільки регулярні перевірки "спонукають особу до самоконтролю і є стримувальним чинником, що перешкоджає можливим порушенням правових норм".

"Введення регулярної перевірки народних депутатів на поліграфі щодо можливого вчинення корупційних правопорушень у зв’язку зі здійсненням депутатських повноважень призведе підвищення ступеню довіри виборців до народних обранців", - переконаний Дубінський.