фото УНІАН

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав співвітчизників вшанувати пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років в Україні.

Про це йдеться у заяві Трюдо, оприлюдненій на сайті канадського уряду.

«Сьогодні ми згадуємо мільйони невинних людей в Україні, які постраждали і загинули під час Голодомору. З 1932 по 1933 рік тоталітарний радянський режим розгорнув голодну кампанію по всій Україні. Мільйони людей загинули, а безліч інших були заарештовані, депортовані або страчені в результаті геноциду, спрямованого на те, щоб зламати їхню волю», - зазначив Трюдо.

Відео дня

За його словами, незважаючи на ці жахіття, українці захищали власну мову, культуру, самобутність. У 1991 році, після десятиліть радянської влади і пригноблення, вони здобули незалежність.

Читайте такожПосольство Франції: Голодомор 1932-33 років глибоко травмував Україну та всю Європу

«Занадто багато років винуватці Голодомору заперечували його існування і приховували від міжнародної спільноти всю глибину невимовних страждань. На кожного з нас лягає відповідальність за те, щоб їхні історії ніколи не забували. Тільки пам'ятаючи про загиблих жінок, чоловіків і дітей, ми можемо запобігти майбутнім звірствам і захистити права людини, де б вони не опинилися під загрозою», - підкреслив прем’єр Канади.

Він закликав співвітчизників вшанувати пам'ять жертв Голодомору і поміркувати про те, який позитивний вплив має українсько-канадська громада.

«Канадці українського походження роблять наші громади багатшими і сильнішими», - зауважив Трюдо.

Він підкреслив, що Канада непохитно підтримує народ і уряд України - суверенітет і територіальну цілісність України, зусилля з розбудови світлого і процвітаючого майбутнього.

Нагадаємо, в Україні сьогодні шанують пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 рр.