Також СБУшники застосували силу проти адвоката Катерини Грицак / Скріншот

В Одесі 22 листопада співробітники Служби безпеки України і Генеральної прокуратури намагалися провести обшуки в будинку й автомобілі адвоката Олександра Погорілого.

Про це повідомило Адвокатське об'єднання "Barristers".

Всі факти зафіксовані на відео. Адвокатське об'єднання "Barristers" виклало на своєму сайті та сторінці у Facebook.

Здійснити обшук майна намагалися без дозволу слідчого судді. Крім того, не було підстав для термінового проникнення в приміщення без згоди власника для проведення слідчих дій, - про це говорить на відео адвокат Катерина Грицак.

Прокурор не надав документи на обшук, не ознайомив адвоката з приписом, не повідомив, хто поняті. Це - порушення українського законодавства, - зазначила Грицак.

На відео, оприлюдненому "Barristers", видно, коли правозахисник Олександр Погорілий сідав у свій автомобіль, співробітник СБУ погрожував відкрити вогонь з вогнепальної зброї. На вимогу представитися та зафіксувати факт загрози життю прокурор спочатку мовчала, а потім почала захищати працівників СБУ.

На відеоматеріалах також зафіксовано, як спецпризначенці повалили на землю адвоката Олександра Погорілого й заламали йому руки. На питання адвоката "чи це затримання?" йому відповіли "ні", але продовжили заламувати руки, відбираючи ключі від автомобіля. Також СБУшники застосували силу проти адвоката Катерини Грицак.

Авторитетне Адвокатське об'єднання "Barristers" офіційно висловило обурення такими діями СБУ та ГПУ.

У відкритому зверненні до громадськості юристи вказали на низку процесуальних порушень:

- Розслідування кримінального провадження не відноситься до підслідності органів попереднього розслідування СБУ.

- Слідчий і прокурор не підтвердили свої повноваження у провадженні, не показали виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також доручення про розслідування у цьому кримінальному провадженні.

- Правоохоронці намагалися незаконно проникнути в житло, не маючи для цього рішення слідчого судді.

- Працівники СБУ погрожували застосувати зброю, незаконно затримали двох адвокатів (Погорілого і Грицак), втручалися у діяльність адвокатів, проникли в автомобіль без правових підстав та порушили право на захист.

Тому працівники СБУ і ГПУ порушили низку статей Кримінально-процесуального кодексу, - йдеться в заяві Адвокатського об'єднання "Barristers".

Нагадаємо, що Олександр Погорілий - адвокат бізнесмена з Естонії Марселя Віхманна, який у кінці 2013 року почав інвестиційний проект у Затоці вартістю близько € 50 млн.

Передбачалося будівництво набережної, аквапарку, реконструкція системи водопостачання та водовідведення, будівництво готелів і створення сучасних майданчиків для проведення всеукраїнських та міжнародних фестивалів, концертів і культурних подій.

Втім пізніше з'ясувалося, що 12 га набережної хочуть вивести в приватну власність і таким чином відібрати у громади ці землі - про це на прес-конференції 6 серпня заявив адвокат Олександр Погорілий та представник естонського інвестора Тонно Вакх.

Погорілий зазначив, що це сталося після того, як місцева мафія вимагала від естонської інвестора частку в бізнесі в розмірі 30%.

Після відмови майно Віхманна підпалювали близько 35 разів, а на адвоката Погорілого навіть організували замах. Як з'ясували правоохоронні органи, замовником вбивства був секретар селищної ради В'ячеслав Бокій, йому допомагав Юрій Христов, провадження щодо нього й ще трьхм обвинувачених було передано до суду, але їх випустили з-під варти.

Представник естонського інвестора Тонно Вакх припускає, що на бізнесмена намагаються тиснути кримінальними справами під прикриттям ГПУ й СБУ.

І кейс бізнесу в Затоці вже став показовим для сотень інших інвесторів як негативний сигнал про неготовність влади України до прозорих європейських інвестиції - зазначив представник естонського бізнесмена Марселя Віхманна.