Смт Затока / epifora.by

Представники естонського інвестора Марселя Віхмана, який планував побудувати 12-кілометрову набережну в смт Затока Одеської області, звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням особистого втручання в ситуацію з розкраданням прибережної зони селища, а також діяльністю місцевого ОЗУ.

«У 2013 році в Затоці почалася підготовка до реалізації інвестиційного проекту Марселя Віхмана. Проект повинен був початися з будівництва 12-кілометрової набережної, яка повинна була об'єднати три райони Затоки. У 2015 році, після відкриття першого кілометра набережної, інвестор і його представники зазнали рейдерства. По суті, було запропоновано поступитися 30% частки в обмін на спокій у реалізації інвестиційного проекту. Інвестор зайняв жорстку позицію і почав боротися з ОЗУ Затока», - заявив адвокат інвестора Погорілий під час прес-конференції в Укрінформі.

«Лідер ОЗУ, він же секретар смт Затока В'ячеслав Бокий, вирішив убити мене як адвоката і представника інвестора. На щастя, це не вдалося, і кілери були затримані разом з усією групою злочинців», - заявив він.

За словами Погорілого, справа розслідується по сьогоднішній день, підозрюваних відпустили на свободу, а за замах ніхто покарання не поніс. Більш того, адвокат поскаржився, що правоохоронцями за ним встановлено прослуховування за заявою Бокого, якому нібито погрожували.

Погорілий нагадав, що проти ОЗУ було порушено близько 40 кримінальних справ, які надалі були об'єднані в одну справу проти ОЗУ Затока. Дана справа розслідувалася близько півроку аж до грудня 2016 року, коли в селищі 300 правоохоронців провели масові обшуки.

Він нагадав, що проблема Затоки неодноразово порушувалась на найвищому рівні – під час трьох зустрічей глав держав України і Естонії. Крім того, проблемі було присвячене одне з засідань уряду. Але попри це, на сьогоднішній день ситуація тільки погіршилася, заявив Погорілий. За його словами, справу проти ОЗУ Затока було розвалено в 2017 році, а справу про замах на нього було «продано».

На думку адвоката, фігурантів справи «обілетили», а до процесу розкрадання землі в Затоці були причетні вищі чини ГПУ і СБУ.

«Справа про ОЗУ Затока, яку розслідувала ГПУ, сьогодні припадає пилом у розібраному стані в будівлі Одеської обласної прокуратури. Жодних слідчих заходів не проводиться, а всі учасники, які раніше були заарештовані перебувають на волі. Більше того, вся земля, яка раніше була арештована, а йдеться про понад 600 земельних ділянок на 30 гектарах землі, вже фактично продана», - заявив Погорілий.

Він заявляє, що ОЗУ, отримавши нових покровителів, змогла реалізувати нову схему розкрадання пляжів Затоки, попри протидію місцевих мешканців і бізнесу.

Він пояснив, як відбувається розкрадання землі. Місцева рада змінює генеральний план селища і затверджує проекти щодо відведення землі під будівництво - з грубими порушеннями процедур. За словами юриста, за такою схемою урізуються пляжі Затоки місцями на 200 метрів, а перша лінія баз стає другою через забудови – земля безпосередньо на пляжі нарізається під приватну власність.

«На жаль, ОЗУ Затока вже закінчила підготовку процесу з розкрадання пляжів. Ми розуміємо, що до моменту призначення нових керівників правоохоронних органів процес буде незворотним. На сьогодні всі документи по відведенню пляжів на підставних осіб готові. Фактично, процес відведення вже почався. У ОЗУ є план вкрасти частину пляжів, близько 12 гектарів, до місцевих виборів», - повідомив адвокат.

Представник естонського інвестора Тонно Вахк заявив, що проект набережної самим фактом існування перешкоджає такому розкраданню.

«Ми прийшли в Україну з інвестиційним проектом, який був оцінений як дуже важливий як для регіону, так і для країни. Проте замість підтримки ми зіткнулися з вимаганням та рейдерством. Нашого адвоката намагалися вбити. Нещодавно нас намагалися підкупити. Тепер, очевидно, намагаються впливати через кримінальну справу, яка курується вищими чинами ГПУ і СБУ. Однак, це не зупинить нашої діяльності», - заявив він.

«Ми просимо президента про особисте втручання – взяти під особистий контроль діяльність Держгеокадастру за фактом розкрадання пляжів Затоки. Ми просимо президента захистити європейського інвестора від злочинних посягань ОЗУ Затока та її співучасників – вищих чинів правоохоронної системи», - звернувся до президента Вахк.