Садовому можуть призначити заставу у 50 мільйонів / УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить суд обрати меру Львова Андрію Садовому запобіжний захід у вигляді застави у 50 млн грн.

Читайте також"Буду звертатися до людей": Садовий каже, що у нього немає 50 мільйонів гривень на заставу

Як передає кореспондент УНІАН, суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак розглядає клопотання прокурорів САП про обрання запобіжного заходу для Садового у зв’язку з оголошенням йому підозри за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України - перевищення влади та службових повноважень.

Відео дня

В обгрунтуванні підозри прокурори САП зауважили, що у 2015 році Львівська міська рада за ініціативи Садового незаконно розпорядилася землями колишнього колгоспу у передмісті Львова.

Ці землі за твердженням прокурорів, були розпайовані між колишніми робітниками колгоспу “Нове життя”. Проте Львівська міськрада з подачі мера змінила цільове призначення цих земель із сільськогосподарського на промислове, потім віддала в оренду, а згодом продала комерційній структурі за 52,5 млн грн із розстрочкою виплати на 2 роки.

Також прокурори заявляють, що було спеціально занижено оціночну вартість цих земель, а продаж відбувся без проведення аукціону, як того вимагає законодавство.

Також порушення закону у САП вбачають у тому, що кошти з продажу були залучені до міського бюджету Львова, а не до державного. Прокурори стверджують, що оскільки селяни не отримали державні акти на право власності землі, то вона, попри те, що була розпайована, належала державі, відповідно, кошти від продажу мали б надійти до державного, а не львівського бюджету.

Також у САП наголошують, що експертиза, проведена слідством, встановила, що вартість землі на момент її продажу у 2015 році становила 93 млн грн, а не 52,5 млн грн.

Таким чином, прокурори роблять висновок, що Садовий своїми діями на посаді мера Львова, продавши земельну ділянку в передмісті площею 24 га під будівництво технопарку, завдав збитків державному бюджету в сумі 93 млн грн.

САП просять в суду обрати запобіжний захід для Садового у вигляді застави у 50 млн грн та покласти на нього зобов’язання здати закордонний паспорт і без дозволу органів слідства та суду не виїжджати за межі Львова.

Також прокурори стверджують, що майновий стан Садового і його родини є співмірним з розміром застави.

Як повідомляв УНІАН, 21 листопада представники САП вручили підозру Садовому у зловживанні владою у справі будівництва індустріального парку.

Як заявив тоді Садовий, "у 2015 році Львів на відкритому інвестиційному конкурсі залучив інвестора - компанію CTP. Від цієї компанії за землю ми отримали 54 млн грн. Це було поле, на якому компанія має збудувати індустріальний парк". За його словами, починаючи з 2015 року йде блокування цього питання з усіх сторін: на рівні державної влади, Генеральної прокуратури. "З того часу прокурори їздять, досліджують, а земля стоїть", - пояснив мер.

У прес-службі Львівської міської ради повідомили, що у Львові планується збудувати індустріальний парк площею майже 25 га. Керуюча компанія - дочірня компанія нідерландського гіганта нерухомості виробничого призначення у країнах Центральної та Східної Європи СТР. Компанія планує інвестувати у будівництво майже 50 млн євро і збудувати у кілька етапів загалом 100 тис. кв. м виробничих приміщень. Це понад 3 тис. нових робочих місць.