Софія Федина стверджує, що на сьогодні йдеться про «тоталітарну машину» / Фото УНІАН

Народна депутатки від «Європейської солідарності» назвала обшуки у волонтерки Марусі Звіробій «закручуванням гайок» чинної влади.

Про це вона сказала у коментарі Радіо Свобода.

«Сам спосіб, у який цей обшук здійснюється, – це якраз технологія КГБістських систем. Починаючи зі вказівок, що жертву треба «брати тепленькою», це те, що вони прийшли о шостій ранку, це те, що вони погрожували виламувати двері, хоча ніхто не відмовлявся їх відчиняти, це те, що вони не дозволяли контактувати з адвокатами чи подзвонити ще комусь…», – заявила Федина.

Відео дня

Федина стверджує, що на сьогодні йдеться про «тоталітарну машину»: «це все показує, наскільки зараз намагаються закрутити гайки, щоб іншим було неповадно».

Читайте такожСуд обрав запобіжний захід меру Львова Садовому (відео)

Вранці 28 листопада у Калинівці під Києвом пройшли обшуки в будинку волонтера Марусі Звіробій, справжнє ім'я якої Олена Біленька. ДБР підтвердило, що обшуки пов'язані з погрозами президенту України, які були озвучені на розміщеному у соцмережі відео.

Наприкінці жовтня народний депутат від «Європейської солідарності» Софія Федина разом з волонтеркою Марусею Звіробій оприлюднили спільне відеозвернення, відреагувавши на спілкування президента Володимира Зеленського з добровольцями на підвищених тонах у Золотому 26 жовтня. Під час запису відеоблогу Федина та Звіробій, зокрема висловилися щодо ризиків життю президента.

Федина і Звіробій наголошували на неприпустимості такої поведінки президента, звинувачували його у спробі капітуляції перед агресором та припускали, що може статися із Зеленським на передовій.

«Там ненароком може взірватися граната, а ще там обстріли бувають… Було би найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову», – сказала Федина.

У ДБР розпочали слідство за фактами погроз президенту. 26 листопада слідчі ДБР направили до Генпрокуратури проекти повідомлення про підозру та подання на зняття недоторканності з Федини. Депутата підозрюють у погрозі вбивством щодо президента України (ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України).