Давид Арахамія / фото УНІАН

На засіданні фінансового комітету Верховної Ради 19 листопада голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що законопроект про гральний бізнес потрібно терміново ухвалити, тому що в бюджет закладено надходження від цієї галузі у 3 мільярди гривень.

Про це пише у своїй статті "Нові лицарі мальтійського ордена. Чи стане Україна гральним офшором?" журналістка Цензор.НЕТ Тетяна Ніколаєнко.

Місяць тому Цензор.НЕТ вже писав про перипетії довкола останнього питання у зв'язку з тим, що група лобістів намагалася виписати закон під онлайн-гемблінг. У середині жовтня до парламенту був поданий кабмінівський законопроект, а через 3 тижні до нього були подані ще 6 альтернативних, і 2 - про зміни в бюджетний і податковий кодекс для врегулювання сфери.

Відео дня

Читайте такожРазумков розповів, коли Рада може розглянути законопроекти щодо легалізації грального бізнесу

У понеділок, 25 листопада, народні депутати чотирьох комітетів провели закриту зустріч з партнером компанії Pharumlegal, Філіпом Влеммінком, який вже багато років консультує держави ЄС у сфері грального бізнесу і представляв ЄС в судових спорах.

За його словами, сфера азартних ігор ніколи не повинна розглядатися як драйвер для наповнення бюджету. Тому що перше завдання для законодавства у сфері азартних ігор – це те, як захистити споживача і запобігти відмиванню грошей.

"Українська реальність має зовсім інший вигляд. Глава фракції "Слуги народу" Давид Арахамія наповнення бюджету називав однією з перших цілей. На засіданні фінансового комітету 19 листопада він заявив, що законопроект про гральний бізнес потрібно терміново ухвалити, тому що в бюджет закладено надходження від цієї галузі у 3 мільярди гривень. У той же день аналогічну заяву зробила Рахункова палата. І теж згадала про закладені в бюджет мільярди", - зазначає журналістка.

Влеммінк зазначає, що порахувати у перший рік доходи від грального бізнесу просто неможливо.

Експерт Інституту майбутнього Олександр Чебаненко взагалі зазначає, що після того, як Юлія Тимошенко провела у 2009 заборону грального бізнесу й залишила тільки лотереї, в країні залишилося близько 200 компаній, у яких є ліцензії на цю діяльність. І є ймовірність, що після ухвалення нового закону вони всі підуть у суд й заблокують видачу нових ліцензій. Так що бюджет замість прибутку отримає збитки.