Президент наголосив, що через три роки блокування зустрічі «нормандської четвірки» з’явилася можливість розпочати діалог / УНІАН

Президент Володимир Зеленський напередодні саміту у нормандському форматі провів зустріч з представниками церков і релігійних організацій України.

Як повідомили у прес-службі глави держави, президент подякував за спільне звернення ієрархів до жителів тимчасово окупованих територій, а також за роботу, яку проводять святі отці для українців.

У зв’язку з переговорами лідерів країн нормандського формату президент закликав підтримати мирні ініціативи української сторони. «Ми – різні, у нас різні конфесії, церкви, мечеті, синагоги тощо. І це нормально, бо у нас велика, дуже гарна, іноді зі складнощами, але наша люба країна. Дуже вірю у вас», – зазначив Зеленський.

Відео дня

Читайте також"Недоречні і передчасні розмови": Пєсков про можливі рішення глав держав «нормандської четвірки»

Президент наголосив, що через три роки блокування зустрічі «нормандської четвірки» з’явилася можливість розпочати діалог. Глава держави підкреслив, що йому важливо почути поради. «Тоді відчуватиму, що всі ми разом», – сказав він.

У свою чергу, зазначили у прес-службі, представники церков і релігійних організацій зауважили, що моляться за мир в Україні, та побажали президенту сили, терпіння й Божого благословення на переговорах лідерів країн – учасниць нормандського формату.

«Окремо було акцентовано увагу на неприпустимості переслідування вірян різних конфесій на окупованих територіях Донбасу та Криму, а також судових рішень про ліквідацію культових споруд», - йдеться у повідомленні.

«Представники церков і релігійних організацій висловили занепокоєння стосовно законопроекту № 0931 щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу, відзначили питання виділення землі для зведення культових споруд, а також наголосили на необхідності співпраці для підтримки безпеки всередині країни», - йдеться у повідомленні.

У прес-службі додали, що президент запевнив у готовності до зустрічей і розв’язання проблем.

У зустрічі, зокрема, брали участь митрополит Української православної церкви Онуфрій, предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський та всієї України Епіфаній, верховний архієпископ Києво-Галицький, глава Української греко-католицької церкви Святослав.