Ілюстрація / REUTERS

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні рекомендує українській владі переглянути закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Читайте такожКомітет ВР з інформполітики розгляне висновки Венеціанської комісії щодо закону про мову

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер заявила на брифінгу у Києві. Вона нагадала, що Венеціанська комісія надала висновок щодо закону про державну мову.

Відео дня

«І знову ж таки, ми закликаємо владу вивчити це рішення, яке значною мірою відповідає нашому власному аналізу, і переглянути закон, а також запровадити закон щодо прав меншин і їхніх мовних прав», - сказал Богнер.

При цьому вона додала, що Управління верховного комісара ООН з прав людини не уповноважене пропонувати Генеральній асамблеї розглядати будь-які рішення стосовно мовних питань. За словами Богнер, це можуть робити країни-члени ООН.

Як повідомляв УНІАН, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Відповідно до закону, в Україні буде створено Національну комісію зі стандартів державної мови, а також працюватиме уповноважений із захисту державної мови.

Закон передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. При цьому особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних навчальних закладах для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини України.

6 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо мовного закону. Згідно з документом, закон не встановлює належного балансу між українською мовою та мовами меншин. Комісія закликала українську владу відтермінувати втілення положень мовного закону до прийняття закону про національні меншини.

Водночас експерти Венеціанської комісії визнали, що в Україні мовна політика є надзвичайно складним, чутливим і вкрай політизованим питанням, особливо з огляду на війну з Росією.