REUTERS

Президент Росії Володимир Путін порушив Конституцію РФ, відправивши російських військових воювати на схід України.

Про це УНІАН заявив директор Центру досліджень постіндустріального суспільства (Росія) Владислав Іноземцев.

«Росія в особі її президента та керівництва військового відомства на днях, по суті, відхрестилася від двох своїх солдатів, узятих у полон під час військової вилазки на територію сусідньої держави. Президенту, мабуть, страшно зізнатися перед усім світом у тому, що він санкціонує дії, які прямо суперечать Статуту ООН і Конституції Росії, гарантом якої він є. Сміливість приходить до наших керівників набагато пізніше», - сказав Іноземцев.

Відео дня

Читайте такожКлімкін: Кремль намагався ліквідувати взятих у полон російських спецназівців

«Знадобився рік, щоб визнати наявність російських солдатів у Криму навесні 2014 року. Знадобляться, мабуть, ще довгі роки, щоб розкрилася вся правда про початок «народного повстання» на Донбасі, про збитий «Боїнг», про захоплення Дебальцевого після укладення Мінських угод і багато про що ще», - додав він.

При цьому Іноземцев зазначив, що є й інші приклади того, як «керівництво країни боялося сказати правду у дуже різних ситуаціях, ховаючись за «обставини» або за своїх підлеглих».

«А прикладів стає все більше. Згадаймо хоча б деякі. Скільки потрібно часу, щоб сказати правду про те, що сталося з підводним човном «Курськ»? Рівно стільки, щоб потонув не лише човен, а й його екіпаж. Куди зник глава держави на кілька днів під час подій у Беслані? Чому фактична торговельна блокада Молдови та Грузії була пояснена не неможливістю торгівлі з ворогом (як це зробили б у США, де є спеціальний Акт 1917 року на цей рахунок), а фіктивними міркуваннями щодо якості місцевої продукції?», - зазначив він.

На його думку, російська влада знаходила і знаходять масу причин і підстав, щоб займатися «важливими справами» у найбільш невідповідний момент чи боягузливо перекласти відповідальність за свої вчинки і рішення на бюрократію, судову систему або зовнішні непереборні фактори.

Читайте такожУ Тольятті пройшла акція протесту біля військової бази - вимагали виведення військ РФ з України

«Проте залишення у біді тих, хто був нею направлений на небезпечне і далеке від виконання військового обов'язку завдання, не може не вказувати на вкрай небезпечний тренд, який починає домінувати у російській влади - на тотальне заперечення відповідальності перед країною, її громадянами і світом у цілому», - вважає Іноземцев.

Як повідомляв УНІАН, 16 травня сили АТО затримали в Луганській області двох російських військовослужбовців - Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва. Зараз вони перебувають у військовому госпіталі в Києві.

18 травня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що затримані під містом Щастя Луганської області двоє російських військовослужбовців будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за участь у терористичній організації.

При цьому 19 травня в СБУ заявляли, що українська сторона не отримувала з боку Росії жодних запитів щодо долі двох затриманих російських військовослужбовців. Станом на 21 травня російський консул їх так і не відвідував.