До Ради надійшов висновок КСУ щодо відповідного законопроекту / фото УНІАН

Голова Верховної Ради Дмитра Разумков повідомив про надходження до парламенту висновку Конституційного суду щодо проекту закону про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) (№1027).

Як передає кореспондент УНІАН, про це він оголосив на засіданні парламенту.

Читайте такожЗбиття українського літака в Ірані: Разумков закликав комітети Ради обговорити трагедію

Відео дня

«Повідомляю про отримання Верховною Радою України висновку Конституційного суду України щодо відповідності вимогам статей 157 та 158 Конституції України законопроекту №1027», - сказав Разумков.

Він додав, що текст висновку КС було роздано депутатам.

«Прошу Комітет з питань правової політики розглянути висновок Конституційного суду України на своєму засіданні», - додав голова ВР.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня 2019 року Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до КС президентський проект закону про внесення змін до статті 81 Конституції (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата) (№1027).

26 грудня КС визнав законопроект неконституційним.

Законопроектом пропонується до існуючих підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата додати такі: встановлення судом факту неособистого голосування народним депутатом, тобто голосування замість іншого народного депутата або надання можливості народним депутатом проголосувати замість нього своєму колезі; відсутність народного депутата без поважних причин на третині пленарних засідань та/або засідань комітету Верховної Ради, членом якого він є протягом однієї чергової сесії.

Крім того, проектом закону передбачено спрощення процедури позбавлення депутатського мандата з очевидних причин - смерті народного депутата. Тобто пропонується, щоб у таких випадках не потрібна згода парламенту на припинення повноважень.

Як пояснив у коментарі УНІАН представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський, ідеологія даних змін - змусити народних депутатів виконувати свої конституційні обов'язки: голосувати особисто за себе, не давати можливості голосувати за себе, ходити на роботу.

Крім того, Веніславський додав, що проектом закону також пропонується позбавляти депутатського мандата того, хто був відсутній на більш ніж третині засідань комітету та/або пленарних засідань протягом чергової сесії. Однак факт такого прогулу буде встановлювати суд, і якщо цей факт буде доведено в суді, то депутата позбавлятимуть мандата.