Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко та міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок обговорили підготовку до початку судового процесу в справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17.

Про це Пристайко повідомив у мікроблозі Twitter.

Читайте такожСуд обрав запобіжний захід бойовику, що охороняв збитий терористами літак МН17

Відео дня

За словами міністра, він провів з нідерландським колегою всебічне обговорення "ситуації на сході України, санкцій ЄС, газопроводу "Північний потік-2", а також поточної підготовки до перших судових слухань у справі MH17 у Гаазі".

Довідка УНІАН. 19 червня головний прокурор Нідерландів, голова міжнародної Спільної слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.

Першими чотирма підозрюваними у трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «главою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Кріт»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.