Ілюстрація / REUTERS

Уже завтра, 31 січня, о 23:00 за Грінвічем Велика Британія остаточно вийде із складу Європейського Союзу. Проте відносини між ЄС та Британією на цьому не закінчаться. З 1 лютого і до кінця 2020 року буде діяти перехідний період, на який Британія залишиться як у митному союзі ЄС, так і в єдиному ринку. 

Читайте такожЄвропарламент остаточно ратифікував угоду про Brexit

До кінця перехідного періоду залишиться незмінним:

Відео дня

- подорожі з ЄС та в ЄС, враховуючи правила щодо водійських посвідчень та паспортів домашніх тварин;

- свобода пересування – британці можуть безперешкодно жити та працювати в ЄС і навпаки;

- торгівля між ЄС та Великою Британією без додаткових зборів та чеків.

Після 31 січня Британія автоматично втратить членство в політичних інститутах ЄС, в тому числі в Європейському парламенті та Європейській комісії. Тож Британія вже не матиме права голосу, проте до кінця 2020 року змушена буде виконувати всі правила ЄС. В тому числі Європейський суд матиме право кінцевого рішення з будь-якого питання. До того ж Британія повинна вносити вклад в бюджет ЄС. Щоб виконати усі свої зобов’язання, Британія має виплатити близько 39 млрд фунтів стерлінгів протягом декількох років.

Важливим є питання візового режиму України та Великої Британії / фото mfa.gov.ua

Наслідки Вrexit для України

Ключовою для України є Угода про асоціацію, зокрема про зону вільної торгівлі. 

Вихід Британії з ЄС означає вихід з тих міжнародних угод, які укладені від імені ЄС. Коли процес виходу формально завершиться за кілька років, це означатиме, що положення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною вже не поширюватимуться на Британію. Україні тоді треба буде проводити переговори про зону вільної торгівлі безпосередньо з Лондоном. Враховуючи те, що Британія традиційно займає більш ліберальний підхід до торгівлі, Україна може сподіватися на певні можливості. 

Другим важливим є питання візового режиму України та Великої Британії. 

Читайте такожBrexit: Україна запровадила "тимчасовий безвіз" для громадян Британії

Україна наразі має безвізовий режим із Європейським союзом, однак британці мали право на власну візову політику в рамках ЄС, а тому українцям потрібна була віза для в’їзду до Великої Британії. 

Сьогодні, 30 січня,  президент України Володимир Зеленський запровадив тимчасовий безвізовий режим для громадян Великої Британії терміном на 1 рік (до 30 січня 2021 року). Українські експерти зауважують, що тему безвізу для британців варто використати у перемовинах про лібералізацію візового режиму для українців у Британії.

Що стосується громадян України, які навчаються чи працюють у Британії, то їм можна бути спокійними.

«Українцям, які працевлаштовані в Британії чи навчаються в британських навчальних закладах, не потрібно хвилюватись. Вихід Британії з ЄС фактично ніяк не вплине на них, оскільки Британія навіть у складі Євросоюзу мала свою окрему візову, міграційну та трудову політику відносно громадян «третіх» країн. Зміна статусу стосуватиметься лише перебування громадян ЄС в Британії», - наголосила посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко у коментарі "Громадському".

Ілюстрація / REUTERS

Наслідки Вrexit для Європи

Головний наслідок, без сумніву, полягає в послабленні Європейського союзу та в можливому ефекті "доміно" в інших країнах. Це удар по самій ідеї європейської інтеграції, яка скеровує багато процесів і в Україні за останні кілька років. 

Про готовність йти слідами Британії свідчать нещодавні опитування в Данії, Нідерландах, Франції.

«Якщо їм можна, то чому не можна нам?» – може стати головним аргументом євроскептиків по всьому ЄС. Окрім Данії, Нідерландів та Франції наступними країнами ризику можуть стати Італія, Греція чи Чехія. 

Читайте такожДжонсон підписав угоду про вихід Британії з ЄС

Крім того аналітики прогнозують, що Вrexit зашкодить британській економіці. Після виходу Великобританії з ЄС, ВВП у країні може скоротитися на 1,5%, а курс фунта стерлінгів – впасти на 10% стосовно євро. Обсяги торгівлі, вірогідно, скоротяться, а економічний ріст протягом наступних 15 років сповільнюватиметься на 0,5% на рік.

Європейський Союз у випадку Вrexit також не залишиться у виграші. Збитки будуть, і це очевидно – друга за обсягами економіка ЄС різко припинить брати участь у регулюванні спільного ринку. 

Також вихід Британії значно вплине на міграційну політику Європи, що було одним із головних питань запуску процесу Вrexit. Зокрема, буде відчутний вплив на британські правила міграції, передусім щодо громадян ЄС. Британія є головним магнітом для працівників з інших країн Євросоюзу. Тому Brexit буде серйозним ударом по поляках, чехах, литовцях, латвійцях, естонцях, словаках. Мільйони громадян цих країн – у статусі громадянина ЄС — зараз працюють у Британії і мають такі ж права, як і британські працівники. Правила щодо них стануть жорсткішими, і, можливо, багато хто з них муситиме повернутися до рідних країн, чи осісти в інших країнах ЄС. 

Ілюстрація / REUTERS

Вихід Британії з ЄС та Росія

Очевидно, що переможцями Вrexit є всі ті, хто намагається боротися з європейським проектом та його цінностями, як усередині ЄС, так і поза його межами, пропонуючи, натомість, інший проект: більш авторитарний, закритий, націоналістичний та агресивний.  

Читайте такожДжонсон: почати стосунки з Росією з чистого аркуша неможливо

Тож президент РФ Володимир Путін є, можливо, одним із найбільших переможців референдуму. Політика Росії протягом останніх років була спрямована на те, щоб розділити Євросоюз зсередини. Складно сказати, чи Росія має сили створювати євроскептичні рухи в ЄС – але вона точно має сили використовувати їх для своїх інтересів. Москва вважає розвал СРСР наслідком західної змови, а тому, природно має надію завдати "симетричного" удару, і тому підтримує відцентрові процеси в Євросоюзі.

Водночас це потужний сигнал Європі про те, що гібридна війна йде також і на її території, і стояти осторонь аж ніяк не можна.