ВР направила на повторне друге читання законопроект про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі" / фото УНІАН

Верховна Рада направила на повторне друге читання президентський проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою (№2513).

Як передає кореспондент УНІАН, за повернення його профільному комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання проголосували 268 народних депутатів із 391, зареєстрованого в сесійній залі.

З відповідною пропозицією виступив голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Відео дня

Читайте такожРада попередньо схвалила скорочення кількості нардепів до 300

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський проект закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою" (№ 2513).

Змінами до Кримінального кодексу, серед іншого, встановлюється відповідальність за створення злочинної спільноти і перебування особи в статусі "злодій у законі".

Законопроектом встановлюється, що злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (5 і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі".

"Злодієм у законі" визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти.

Створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою спільнотою, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.

Перебування особи в статусі "злодій у законі" карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.