За це рішення проголосували 264 народних депутата \ УНІАН

Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою» (№2513).

Читайте такожЗеленський вніс в Раду законопроект про кримінальну відповідальність "злодіїв у законі"

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 264 народних депутата із 381, зареєстрованого в сесійній залі.

Відео дня

Законопроектом встановлюється, що злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (5 і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є "злодій у законі".

"Злодієм у законі" визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти.

Встановлюється, що якщо діяння вчинене особою у складі або в інтересах злочинної організації чи злочинної спільноти, то з урахуванням положень, передбачених статтею 30 ККУ, кваліфікація здійснюється за статтею (частиною статті) особливої частини цього Кодексу, яка передбачає вчинене особою діяння, і за відповідною частиною статті 255, 255-1 або 255-3 цього Кодексу. При цьому покарання призначається з урахуванням правил, передбачених статтею 70 ККУ.

Відповідне положення не застосовується у випадках притягнення особи до кримінальної відповідальності за організацію групи, діяльність якої здійснюється під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів, створення терористичної групи чи терористичної організації, створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, а також за керівництво ними або участь в них (статті 181, 258-3, 260 ККУ).

Створення злочинної спільноти або керівництво такою спільнотою чи участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою спільнотою, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.

Перебування особи в статусі "злодій у законі" карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

При цьому звільняється від кримінальної відповідальності особа, крім "злодія у законі", якщо така особа добровільно заявила про участь у злочинній спільноті та перебування особи в статусі "злодій у законі", та активно сприяла розкриттю такої злочинної спільноти.

Організація проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій чи злочинних спільнот з метою розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій злочинних організацій чи злочинних спільнот, а так само сприяння в її проведенні, або керівництво такою зустріччю, караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Звільняється від кримінальної відповідальності особа, якщо вона добровільно і до початку зустрічі заявила про її учасників та точні місце і час її проведення.

Також встановлюється відповідальність за звернення до "злодія у законі" чи іншого учасника злочинної спільноти.