ВР пришвидшила розмежування посад головнокомандувача і начальника Генштабу / фото Міністерство оборони України

Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про національну безпеку України" щодо набрання чинності положеннями стосовно головнокомандувача Збройних сил України, Генерального штабу ЗСУ, видів та окремих родів військ (сил) (№3015).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 292 народних депутати із 365, зареєстрованих в сесійній залі.

Читайте такожРада схвалила рішення президента про допуск іноземних військових в Україну для участі у навчаннях

Відео дня

Законом пропонується внести зміни до підпунктів 2 і 3 пункту 1 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про національну безпеку України", передбачивши, що положення частин 3 - 6 статті 16 (щодо головнокомандувача ЗСУ, Генерального штабу ЗСУ, видів і окремих родів військ (сил) та підпункту 3, підпунктів "б" та "в" підпункту 4, підпункту 5 пункту 4 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" цього закону набирають чинності з 27 березня 2020 року, а не з 1 січня 2021 року, як передбачено чинною редакцією.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

В частині 3 статті 16 сказано, що головнокомандувач ЗСУ призначається на посаду за поданням міністра оборони України та звільняється з посади президентом. Головнокомандувач підпорядковується президенту та міністру оборони.

Повноваження начальника Генштабу визначаються в положенні, яке затверджує президент.

Командувачі видів, окремих родів військ (сил) ЗСУ підпорядковуються головнокомандувачу Збройних сил, а призначаються і звільняються президентом за поданням міністра оборони. Їхні повноваження визначаються в положеннях, які затверджує головнокомандувач ЗСУ.

Передбачено, що ухвалення цього закону дасть змогу вирішити завдання з упровадження в 2020 році нової об'єднаної системи керівництва та управління силами оборони з метою побудови Збройних сил України за стандартами НАТО.