Ілюстрація REUTERS

Завтра Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики розгляне законопроект, яким пропонується перенести з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних класів у школах на навчання українською мовою.

До порядку денного завтрашнього засідання парламентського комітету включено законопроект №2362 авторства народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, пропонується продовжити термін права на здобуття освіти мовою нацменшини, яка не відноситься до країн ЄС, до 1 вересня 2023 року та виключити “дискримінаційну норму, яка надає привілейований стан мовам нацменшин, які відносяться до країн ЄС”.

Відео дня

Читайте такожДва депутати пропонують законодавчо закріпити можливість використання російської мови в роботі парламенту

У порівняльній таблиці до цього законопроекту вказано, що із закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вилучається положення, яке надає право особам, що належать до національних меншин, мови яких є офіційними мовами ЄС, і які розпочали здобуття шкільної освіти до 1 вересня 2018 року, навчатися далі цією мовою до 1 вересня 2023 року.

Автор проекту закону стверджує, що учні, які не відносяться до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу, зобов’язані перейти на навчання суто українською мовою у 2020 році, в той час як учні, які відносяться до національних меншин країн Європейського Союзу повинні виконати аналогічну норму аж у 2023 році.

«Законопроект розроблений з метою уникнення дискримінації по відношенню до громадян України, які не відносяться до однієї з національних меншин країн Європейського Союзу в частині нерівноправного переходу на навчання державною мовою в заклад загальної освіти», - сказано у документі.

Читайте такожАрахамія: це не останнє позачергове засідання ВР

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Володимир Вятрович, по суті законопроект Бужанського переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

“Він декілька місяців лежав без руху. Проти нього виступило Міністерство освіти, яке готове з 1 вересня перевести школярів на навчання українською. Цей законопроект не потрібен нікому, окрім Москви та її посіпак”, - заявив Вятрович.