Хомчак здійснює безпосереднє військове керівництво Збройними силами \ УНІАН

Президент Володимир Зеленський затвердив повноваження головнокомандувача Збройних сил.

Читайте такожЗеленський здійснив нові призначення у ЗСУ

Відповідний указ №123/2020 від 27 березня оприлюднено на сайті глави держави. Згідно з документом, головнокомандувач ЗСУ здійснює безпосереднє військове керівництво Збройними силами, управління застосуванням ЗСУ, а також переданих в його підпорядкування сил і засобів інших складових сил оборони.

Відео дня

Крім того, він визначає комплект боєздатних сил і засобів ЗСУ для передачі його командувачу Об’єднаних сил, організовує підтримання спроможностей до застосування ЗСУ та в його підпорядкування сил і засобів інших складових сил оборони, а також здійснює контроль готовності ЗСУ та сил і засобів інших складових сил оборони, які сплановані для передачі в його підпорядкування для виконання завдань оборони держави.

Головнокомандувач також організовує контроль стану забезпечення ЗСУ військовою технікою, озброєнням та іншими майном і ресурсами, звітує перед президентом та міністром оборони про досягнення воєнно-стратегічних цілей у сфері оборони військовими силами і засобами, а також підтримання спроможностей цих сил і засобів до застосування.

Указом передбачено, що головнокомандувач ЗСУ затверджує розроблені підпорядкованими органами військового управління документи (доктрини, настанови, стандарти тощо) з питань розвитку та забезпечення видів, окремих родів військ (сил) Збройних сил, а також погоджує документи з питань розвитку інших складових сил оборони в частині, що стосується набуття ними необхідних спроможностей до виконання завдань оборони держави.

Крім того, головнокомандувач затверджує документи (доктрини, настанови, стандарти тощо) з питань застосування Збройних сил та інших складових сил оборони під час виконання завдань оборони держави, організовує спільну підготовку ЗСУ та інших складових сил оборони, які сплановані для передачі в його підпорядкування, для набуття ними необхідних об'єднаних спроможностей до виконання завдань оборони держави.

Документом також визначено, що головнокомандувач ЗСУ організовує розроблення та подання на затвердження Стратегічного замислу застосування 3СУ, інших складових сил оборони з відсічі збройній агресії та Стратегічного плану застосування 3СУ, інших складових сил оборони з відсічі збройній агресії; видає з питань, що належать до його компетенції, обов’язкові для виконання у 3СУ та інших складових сил оборони накази та директиви, затверджує положення про командування видів, окремих родів військ (сил) ЗСУ; встановлює в установленому порядку почесні нагрудні знаки головнокомандувача ЗСУ та нагороджує ними військовослужбовців, працівників ЗСУ та інших осіб; вносить в установленому порядку клопотання про відзначення військовослужбовців, працівників 3СУ та інших осіб державними нагородами України і заохочувальними відзнаками Міністерства оборони України, виконує інші повноваження відповідно до законів України та виданих на їх основі нормативна-правових актів.

Указ набирає чинності з дня опублікування.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до закону «Про національну безпеку України». Згідно із законом, в армії розмежовуються посади головнокомандувача ЗСУ та начальника Генерального штабу.

Так, головнокомандувач ЗСУ призначається на посаду за поданням міністра оборони та звільняється з посади президентом. Головнокомандувач підпорядковується президенту та міністру оборони.

Положення цього закону дадуть змогу вирішити завдання з упровадження в 2020 році нової об'єднаної системи керівництва та управління силами оборони з метою розбудови Збройних сил за стандартами НАТО.

Сьогодні, 28 березня, Зеленський призначив Руслана Хомчака головнокомандувачем ЗСУ.