Володимир Зеленський прокоментував пожежу в Чорнобильській зоні  / скріншот

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі відкритого вогню у Зоні відчуження не спостерігається та загрози для атомної електростанції, сховища відпрацьованого палива та інших критичних об’єктів немає.

Про це він заявив у своєму відеозверненні, розміщеному на сторінці Офісу президента у Facebook.

Читайте такожПожежа у Чорнобильській зоні: французькі фахівці підтвердили, що в Києві немає підвищення рівня радіації (відео)

Відео дня

«Мова про пожежі в лісах Зони відчуження: щодня протягом останнього тижня голова ДСНС доповідає про перебіг ситуації. Вчора подолано шість осередків вогню. Загрози для атомної електростанції, сховища відпрацьованого палива та інших критичних об’єктів немає», - заявив він.

За словами глави держави, станом на зараз, відкритого вогню у Зоні відчуження наразі не спостерігається. «Нацполіцією вже затримано осіб, які спровокували виникнення пожежі, і вони понесуть сувору відповідальність за всі свої дії. Усіх громадян я закликаю не піддаватися паніці. Ми пам’ятаємо уроки 26 квітня 1986 року. І ніхто не буде приховувати від вас правду», - підкреслив він.

Президент наголосив, що «правда полягає в тому, що ситуація там контрольована, радіаційний фон в столиці та Київській області в межах норми».

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га.

6 квітня правоохоронці затримали підозрюваного в підпалі. Ним виявився 27-річний житель села Рагівка, який для забави підпалив дикорослу траву в декількох місцях поблизу покинутої місцевої ферми. Затриманому вручено підозру в заподіянні пожежі за ч. 1 ст. 245 (знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України.

7 квітня площа пожежі становила близько 35 га.

13 квітня, член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour і Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко повідомив, що пожежа в Чорнобильській зоні дісталася до Прип'яті, їй залишається кілька кілометрів до Чорнобильської АЕС, а вогонь наближається до сховища радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони.

Сьогодні, 14 квітня, т.в.о. голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов повідомив, що пожежу в Чорнобильській зоні вдалося загасити, а проведені заміри радіаційного фону показують, що він в цілому в нормі.

Крім того, сьогодні голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін доповів президенту Володимиру Зеленському, що ДСНС потрібно ще декілька днів, щоб повністю загасити тління, яке залишилося після пожежі в Чорнобильській зоні.