REUTERS

ДСНС потрібно ще декілька днів, щоб повністю загасити тління, яке залишилося після пожежі в Чорнобильській зоні.

Читайте такожПожежу в Чорнобильській зоні загасили, радіаційний фон у нормі - глава Держекоінспекції (відео)

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це доповів голова Державної служби з надзвичайних ситуацій СНС Микола Чечоткін президенту України Володимиру Зеленському на щоденній селекторній нараді.

Відео дня

Доповідь щодо цього питання глава держави отримує щодня, щоб тримати ситуацію під контролем, йдеться в повідомленні.

На запитання Зеленського, коли саме зупиниться горіння у Зоні відчуження, Чечоткін відповів, що пожежі вже немає.

Зеленському також доповіли, що напередодні після 16-ї години ситуація погіршилася через шквальний вітер, тож вогонь було складно контролювати. Тому ДСНС скерувала більшу кількість техніки та особового складу на ліквідацію пожежі. Дощ, який пройшов на території, допоміг вогнеборцям впоратися з ситуацією швидше.

«Загалом учора пожежна авіація здійснила 227 вильотів, було використано 500 тонн води. Радіаційний фон у Зоні відчуження зберігається у нормі й не підвищується», – повідомив Чечоткін.

Одночасно з гасінням пожежі на території Зони відчуження ДСНС не допустила перекидання вогню на військові склади боєприпасів, об’єкти «Укриття», «Вектор», розподільчу електростанцію ЧАЕС та сховище з радіоактивними відходами, додав Микола Чечоткін.

Читайте такожУ Чорнобильській зоні горів "рудий ліс" - ДСНС

Національна поліція поінформувала, що напередодні поблизу двох осередків пожежі було затримано паліїв, проводяться слідчі дії. Одного громадянина України підозрюють у підпалі близько 7 гектарів сухостою.

«Дуже радий, що Верховна Рада вчора проголосувала за підвищення штрафів за підпали, знищення лісів. Це швидка та правильна реакція влади на серйозні виклики. Попередні штрафи у декілька тисяч гривень були надто мізерним покаранням за такі серйозні злочини», – наголосив Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га. 7 квітня площа пожежі збільшилася до 35 га. До робіт було залучено понад 500 осіб, а також майже 100 одиниць техніки та авіації.