Гельсинки / yle.fi

Вчора біля пам'ятника Хавіс Аманда зібралося близько 30 людей з українською символікою та плакатами, що вимагають звільнити українку, повідомляє фінський телеканал Yle.

Ідея проведення мітингу з'явилася після того, як російський суд відмовився надавати Савченко останнє слово, а у відповідь на це вона оголосила сухе голодування.

Читайте такожГройсман просить Савченко припинити голодування

Відео дня

Організатор акції Микола Косотюк заявив, що влада Фінляндії та ЄС звертають недостатню увагу на історію Савченко. Він сподівається, що Європа буде активніше впливати на Росію в цьому питанні, в тому числі за допомогою посилення санкцій.

Як повідомляв УНІАН, Савченко в Росії звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, а також у незаконному перетині російського кордону. Українка та її захист відкидають звинувачення й заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон бойовики, які потім примусово переправили до Росії.

В середині грудня 2015 року російський суд продовжив арешт Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє, з моменту її арешту влітку 2014 року.

2 березня державне обвинувачення зажадало, щоб суд засудив Савченко до 23 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

3 березня суд відмовив Савченко в останньому слові. Після дебатів суддя закрив засідання і повідомив про відновлення процесу 9 березня. У відповідь Савченко заявила, що відмову їй в останньому слові сприймає як порушення її прав і з 4 березня починає сухе голодування.