/ facebook.com/cpUAct

Про це йдеться у повідомленні на сторінці уповноваженого президента України з питань кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва у Facebook.

«Литовський парламент засудив грубі і системні порушення прав людини, особливо кримських татар і етнічних українців, в Криму. У вівторок парламентарії прийняли відповідну резолюцію, за яку проголосувало 90 депутатів. Жодного голосу проти, двоє утрималися», – написав Джемілєв.

«Зокрема, у документі зазначається, що після окупації Криму Росією жителі, які відмовилися прийняти російське громадянство, відчувають дискримінацію, великі труднощі в усіх сферах політичного, суспільного та економічного життя, не можуть отримати освітні, медичні, соціальні та інші послуги, а вживання кримськотатарської та української мов у школах і ЗМІ обмежується», – зауважив народний депутат.

Відео дня

Читайте такожДжемілєв застеріг міжнародну спільноту: від агресії РФ може постраждати весь світ

Також Джемілєв повідомив про зустріч лідерів кримських татар з президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте, інформує прес-служба БПП.

За словами депутата, президент Литви обговорила з учасниками зустрічі вкрай складне становище корінного народу Криму після окупації півострова Росією, серйозні порушення прав людини і порушення демократичних свобод.

Грібаускайте вкотре наголосила, що Литва рішуче засуджує незаконну окупацію й анексію Криму.

«Ми рішуче підтримуємо кримських татар і всіх жителів України, які в даний час стикаються зі складними проблемами. Ми дотримуємося послідовної позиції щодо санкцій проти Росії, вони не можуть бути скасовані до тих пір, поки не будуть повністю виконанні Мінські угоди і поки триватиме протиправна окупація Криму», – сказала вона.

Як повідомив Джемілєв, президент Литви висловила серйозну занепокоєність з приводу інтенсивної мілітаризації Криму. Півострів перетворено на російську військову базу. Після окупації в Криму дислоковано 24,5 тисячі військовослужбовців, озброєння розміщено майже в усьому Чорноморському регіоні.

«За словами президента, Крим може стати осередком підбурювання нестабільності і розширення вогню в регіоні», – додав лідер кримських татар.

Читайте такожОкупаційна влада Криму визнала, що в 2015 році призвала в армію РФ понад 150 кримських татар