REUTERS

Про це повідомляє сайт Європарламенту.

"Депутати Європейського парламенту рішуче засуджують рішення так званого Верховного суду Криму від 26 квітня 2016 року заборонити Меджліс, який є законним та визнаним представницьким органом етнічних кримських татар", - йдеться у повідомленні.

У цьому зв'язку наголошується, що депутати Європарламенту вимагають негайно скасувати це рішення, яке за їхніми словами започатковує "систематичне та цілеспрямоване переслідування кримських татар" та "є намаганням вигнати їх з Криму, який є їхньою історичною Батьківщиною".

Відео дня

Європарламентарії наполегливо закликають Російську Федерацію, яка відповідно до міжнародного гуманітарного права несе основну відповідальність як країна-окупант дотримуватись правового порядку у Криму, захищати громадян від свавільних судових та адміністративних заходів та провести незалежні міжнародні розслідування будь-яких порушень міжнародного права і прав людей, які були вчинені окупаційними силами або так званою місцевою владою.

Читайте такожРада закликала міжнародні організації засудити Росію за утиски кримських татар

Резолюція Європарламенту також знову підтверджує серйозне засудження незаконної анексії Кримського півострова Російською Федерацією у лютому 2014 року, що є порушенням міжнародного права. У резолюції висловлена повна прихильність суверенітету, політичній незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У тексті резолюції висловлено рішучу підтримку політиці невизнання незаконної анексії Криму та політиці санкцій, введених у результаті анексії.

У цьому зв'язку депутати Європарламенту закликають розглянути можливість розширення списку тих осіб, проти яких Євросоюз вводив санкції у зв'язку із забороною Меджлісу.

Як повідомляв УНІАН, 26 квітня підконтрольний РФ Верховний суд Криму визнав об'єднання "Меджліс кримськотатарського народу" екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території РФ.

Позов подала так званий "прокурор Криму" Наталія Поклонська у лютому 2016 року. На її думку, організація кримських татар налаштована на антиросійську діяльність.

Мін'юст РФ також включив Меджліс кримських татар до переліку організацій, діяльність яких припинена у зв'язку із здійсненням ними екстремістської діяльності.