Валерія Гонтарєва / REUTERS

Як повідомляють «Коментарі», на сьогодні від кримінального переслідування чиновницю захищає тільки політичний імунітет.

«Факти, що вказують на можливу причетність Гонтарєвої до корупційних і шахрайських схем, ростуть, як сніжний ком. Джерела у правоохоронних органах впевнені: щойно глава НБУ втратить політичний імунітет, їй відразу ж можна буде пред'явити звинувачення за цілою низкою статей Кримінального кодексу. Всі матеріали вже зібрані і просто чекають своєї години», - йдеться у статті.

Відео дня

Видання відзначає, що зараз Генпрокуратура активно розслідує роль компанії «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), яку раніше очолювала Гонтарєва, в історії так званих «грошей Януковича».

«Минулого місяця Печерський суд за клопотанням Генпрокуратури зобов'язав Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку провести позапланову перевірку діяльності ТОВ«Інвестиційний капітал Україна». Прокуратура вважає, що ICU може бути причетна до відмивання доходів, отриманих незаконним шляхом... Держбанки з благословення Мінфіну і НБУ активно перепродували ОВДП через приватних посередників, у яких і залишалися всі прибутки від цих угод. Супроводом сумнівних схем займалася компанія Гонтарєвої - на це прямо вказується в рішенні Печерського суду», - пишуть «Коментарі».

Факти, які свідчать проти Гонтарєвої, можуть спливти і в ході судового процесу у справі про розкрадання коштів з недержавного пенсійного фонду НБУ, до якого також має відношення ICU.

Читайте такожНАБУ отримало можливість вилучити документи про облігації, які купили партнери Гонтаревої

«Два тижні тому після двох років розслідування до Голосіївського райсуду Києва спрямовано обвинувальний висновок у кримінальному провадженні за фактом розтрати понад 600 млн грн колишніми керівниками фонду. Виведення грошей з КНПФ НБУ проводилося за участю фінансового брокера - компанії «Інвестиційний капітал Україна». Причому керівником і співвласником компанії в той момент була Гонтарєва, - йдеться у матеріалі.

Повідомляється, що слідство також займається вивченням банкрутства «ПлатинумБанку», який майже рік з відома керівництва Нацбанку використовувався як «фінансовий пилосос».

«Стандартний принцип МММ. У Нацбанку не могли про це не знати, а якщо знали, чому не вжили заходів? З середини 2015 року ключову роль у нагляді НБУ займає соратниця ГонтарєвоїРожкова, яка до цього керувала «Платинум банком». Саме тандем Рожкова - Гонтарєва дозволив піраміді по максимуму зібрати вклади населення і юросіб під надвисокі відсотки», - підкреслює банківський аналітик Олексій Комаха.

Як повідомлялося, раніше Національне антикорупційне бюро України почало кримінальне провадження щодо Валерії Гонтарєвої, підозрюючи її в махінаціях з активами ліквідованих банків на суму близько 315,6 млрд грн.