Народний депутат України, заступник голови партії «Єдиний центр» Леся ОРОБЕЦЬ закликає уряд впродовж 10 днів погасити заборгованість із заробітної плати перед учителями. Про це УНІАН повідомили у прес-службі партії.

«Нищівна для освіти ситуація виникла не вчора. Вона невпинно нагромаджувалася впродовж минулого року на тлі скаженої інфляції та популістських надмірностей уряду. Як наслідок, школі завдано невиправної шкоди – вчитель іде наразі звідти в пошуках кращої долі», – наголосила Л.ОРОБЕЦЬ.

За її словами, принизливий аванс в 300 гривень, яким у низці київських шкіл замінили грудневу зарплату, народний депутат вважає відвертим знущанням над освітянами. «Нехай спробує перший-ліпший чиновник з Мінфіну хоча б місяць протриматися на ці гроші перед святами, а потім порадить вчителю як експерт: чи йти жебракувати, чи хабар брати, аби власних дітей нагодувати, чи тікати зі школи світ за очі», – зауважила Л.ОРОБЕЦЬ.

Відео дня

За словами депутата, перед Новим роком Мінфін списував невиплати на відсутність бюджету. Мовляв, бюджету нема – про яку зарплату може йти мова, пояснювали чиновники. «Виникає запитання, чого в них тепер бракує, якщо станом на 19 січня заборгованість уряду лише по вчительській зарплатні складає понад 100 мільйонів гривень, включно і за грудень? Або совісті, або здорового глузду», – припустила заступник голови «Єдиного центру».

«Найважча ситуація склалася в Одеській, Харківській та Чернігівській областях. На Чернігівщині, зокрема, невиплати вчителям складають понад 42% від місячного фонду оплати праці. За 10 днів, у разі нагромадження боргу за січень включно, школа може втратити рештки фахівців, що героїчно трималися в освіті впродовж останнього десятиліття, якщо уряд невідкладно не знайде кошти на погашення заборгованостей», – наголосила Л.ОРОБЕЦЬ.