Четверо громадських активістів - Віктор ГАРБАР, Володимир МАРТИНЮК, Олександр СЕВЕРИН та Михайло СВИСТОВИЧ - сьогодні звернулися із позовом до Окружного адміністративного суду Києва зі скаргою на бездіяльність Верховної Ради України та неконституційність її регламенту.

Про це УНІАН повідомили у громадській організації "Альянс Майдан".

Позов визначає відповідачами Верховну Раду України, голову Верховної Ради і Президента України і стосується "бездіяльності всіх цих суб`єктів щодо виконання конституційних норм", за якими діяльність ВР має регламентуватися саме законом, а не підзаконними актами, чим, на думку позивачів, є "всі "регламенти", проголосовані дотепер депутатами "не у юридичній формі закону України". Зміст головної вимоги полягає у зобов`язанні відповідачів до внесення, прийняття, підписання Регламенту Верховної Ради України у формі закону (законодавчого акту).

Відео дня

"Спір є, властиво, простим як господарське мило, як очевидна ницість "політреформи", як комічна вар’юватість "блокування" трибуни ВР, як тотальне голосування чужими картками, як казкова "робота з виборцями", - заявив один із авторів позову кандидат юридичних наук, правовий радник ВГО "Альянс Майдан" О.СЕВЕРИН.

"Є кількоразово розтлумачена Конституційним Судом України вимога Основного Закону – діяльність Верховної Ради України має регулюватися регламентом у формі закону (законодавчого акту) України, а не підзаконними папірцями власне ВР, не забаганками фракцій і не вигадливістю спікера", - заявив він.

На думку О.СЕВЕРИНА, прагнення державного органу самостійно і безконтрольно (у цьому випадку – без можливості для Президента застосувати вето і без громадського контролю) "визначати власну поведінку і, можливо, навіть власну компетенцію спільного з правовою державою має небагато". "Погодьтеся, що за умов багаторічного невиконання Конституції України законодавчим органом України предметно говорити про правову державу, про верховенство права, м`яко кажучи, не доводиться", - стверджує О.СЕВЕРИН.