Виборець формує рейтинг кандидатів, які потраплять до парламенту / Фото УНІАН

Верховна Рада у першому читанні ухвалила новий виборчий кодекс. Автор закону, нардеп від "Народного фронту" Леонід Ємець в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі "1+1" розповів, яким чином відбуватимуться вибори, якщо закон ухвалять остаточно, передає ТСН.

За його словами, людина у своєму виборчому окрузі має обрати партію, за яку вона голосуватиме. Партія перед виборами має оприлюднити список кандидатів до Верховної Ради і розподілити їх рівномірно на 27 регіональних виборчих округів. Кандидатів у кожному окрузі має бути максимум 17 і не менше п’яти.

Читайте такожЕкс-генсек НАТО про голосування Ради за виборчий кодекс: реформи не буксують

Відео дня

Обравши партію, виборець має ще поставити галочку напроти кандидата, якого вважає гідним. Таким чином, саме виборець формує рейтинг кандидатів, які зрештою потраплять до парламенту. 

"Купити місце у виборчому списку неможливо, тому що не партійне керівництво, не з’їзд і не лідер партії визначає, де буде кандидат у списку, а виборець. Він приходить на дільницю і власним голосом визначає підтримку того чи іншого кандидата і пересуває його на верх списку", - сказав Ємець.

"Відкриті виборчі списки, прибирається мажоритарка, відповідно, прибирається можливість купувати виборців гречкою, лавочками і таким іншим", - додає депутат.

Як повідомляв УНІАН, 7 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні Виборчий кодекс, поданий головою парламенту Андрієм Парубієм та депутатами Олександром Черненком і Леонідом Ємцем.

За підтримку законопроекту №3112-1 проголосували 226 (за необхідних мінімум 226 — УНІАН) із 368 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.