Кандидат на пост Президента України Сергій ТІГІПКО вважає, що уряд, тиснучи на облгази, шукає привід для передачі газорозподільної системи на баланс «Нафтогазу України».

Як повідомили УНІАН у прес-службі С.ТІГІПКА, так він прокоментував звернення прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО до Генпрокуратури та КРУ з вимогою порушити кримінальні справи проти ряду керівників обласних газопостачальних компаній. За словами прем’єра, облгази не повною мірою розраховуються за поставлений газ з «Нафтогазом», незважаючи на те, що населення справно платить.

«Населення і промисловість справді платять за газ. Але проблема неплатежів за паливо облгазами здебільшого створена самою владою, – вважає С.ТІГІПКО. – По-перше, дуже погано платять за газ підприємства комунальної теплоенергетики, оскільки їм не компенсують різниці між фактичною ціною палива і встановленими на місцях тарифами. По-друге, тарифи на транспортування і розподіл газу давно не враховують його різке здорожчання в поточному році».

Відео дня

Технологічний газ, на який припадає до половини витрат облгазів, за рік зріс у ціні майже вдвічі, тоді як тарифи для облгазів залишилися старими. Створено механізм збиткової роботи газорозподільних компаній в регіонах. «Така ситуація вигідна уряду, який давно мріє передати газорозподільні мережі «Нафтогазу». Додаткове майно на балансі компанії дозволить їй брати нові кредити під розрахунки за імпортний газ», – вважає С.ТІГІПКО.