Олександр Мороз Голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ не виключає, що парламент розгляне питання відповідності займаним посадам п’яти суддів Конституційного Суду, які відмовились брати участь у розгляді подання щодо конституційності указу Президента про дострокове припинення повноважень ВР.

Як передає кореспондент УНІАН, про це О.МОРОЗ заявив в інтерв’ю журналістам, відповідаючи на запитання УНІАН, чи потягне за собою якусь відповідальність відмова п’яти суддів КС розглядати подання про конституційність указу Президента про розпуск парламенту.

«Питання ставитися може», - сказав О.МОРОЗ.

Відео дня

Водночас він наголосив, що це питання представниками коаліції поки що не розглядали. «Я зараз не готовий сказати про наслідки можливого розгляду», - зауважив голова ВР.

За словами О.МОРОЗА, ця інформація «буде корисною для суддів», оскільки вони мають зрозуміти відповідальність за врегулювання ситуації в державі. О.МОРОЗ зазначив, що затягування з розглядом справи щодо указу «не театр, де можна тягнути паузу».

Крім того, голова ВР наголосив, що п’ять суддів КС «знайшли собі зачіпку і вирішили відсидітися у кущах».

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня п`ятеро суддів Конституційного Суду заявили, що відмовляються брати участь у розгляді справи про відповідність Конституції України указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України через тиск на них із боку окремих політичних сил.

Як наголошується в заяві, під якою поставили підписи судді КС Ярослава МАЧУЖАК, Віктор ШИШКІН, Володимир КАМПО, Петро СТЕЦЮК і Дмитро ЛИЛАК, «певні політичні сили через своїх представників публічно чинять грубий тиск як на окремих суддів, так і на весь склад КС України».

Сьогодні голова Комітету ВР з питань правосуддя, член фракції Партії регіонів Сергій КІВАЛОВ заявив, що звільняти з суддів КС може тільки Верховна Рада. При цьому він наголосив, що відповідна норма передбачена як у Конституції України, так і в законі про Конституційний Суд.

Довідка УНІАН. За квотою Президента Віктора ЮЩЕНКА членами КС стали Віктор ШИШКІН, Володимир КАМПО, Дмитро ЛИЛАК; за квотою Верховної Ради - Петро СТЕЦЮК; від З’їзду суддів - Ярослава МАЧУЖАК.