Сьогодні столична влада має вирішувати боргові питання, що дістались їй у спадок від попередньої команди. Про це, як повідомляє прес-служба КМДА, заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан КРАМАРЕНКО.

Лише обслуговування боргів у сумі  $750 млн потребує великих бюджетних ресурсів. Так, більше 700 млн. грн буде витрачено у цьому році, у 2011 зобов’язання столиці становитимуть за зовнішнім боргом $200 млн., за внутрішнім - 1,2 млрд. грн.

Як зазначає заступник голови міської адміністрації, сьогодні політика КМДА – залучати кредити лише під проекти розвитку або для оптимізації існуючих зобов’язань. Такі, як будівництво нових ліній метро, модернізація ЖКГ. «Брати гроші, які будуть спрямовані на проекти, що окупляться - нормальна світова практика. Головне - це робити професійно. Зараз ми підбираємо юридичну компанію і фінансових консультантів, які допоможуть нам ефективно працювати із зовнішніми позиками», - заявив КРАМАРЕНКО.

Відео дня

Чиновник розповів, що нещодавно Київрада дозволила столичному метрополітену взяти новий кредит на 125 мільйонів гривень строком на один рік. Київський метрополітен отримав дозвіл від депутатів на передачу в заставу майна, зокрема, йдеться про 165 вагонів рухомого складу. Фактично – це не новий борг, а реструктуризація старого — необхідність прийняття цього рішення пов`язана з потребою реструктуризації боргу метрополітену за кредитною угодою з “Альфа-Банком” під 39% річних. Ця відсоткова ставка не є ринковою – вона була значно завищена тими, хто на початку 2009 -ого року брав цей кредит, і наразі перед владою стоїть завдання максимально знизити виплати по відсотках. З цією метою буде проведений конкурс на максимально низьку ставку. За рішенням Київради, ця ставка має бути не більше 25%.

Також планується залучення кредитів на вигідних умовах для модернізації ЖКГ – це дасть змогу навіть знизити тарифи на 10–15%.

КРАМАРЕНКО нагадав, що Україною ратифіковано угоду зі Світовим банком, що дає змогу під 6% брати кредит на реконструкцію водоканалів, і місто зможе наступного року взяти кредит до $ 200 млн., на 20 років з відстрочкою на 5 років виплати за тілом кредиту. Це надзвичайно вигідні умови, що дозволяють за 5 років окупити проект, - вважає високопосадовець.