Народний депутат, член фракції Партії регіонів Василь ГОРБАЛЬ переконаний, що вже наступного тижня коаліція досягне компромісу з Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ щодо виходу з політичної кризи.

Про це депутат заявив в інтерв’ю тижневику “Дзеркало тижня” №14 (643) від 14 квітня 2007 р.

“Думаю, що вже наступного тижня, ще до засідання Конституційного Суду 17 квітня, країна матиме політичний компроміс у вигляді круглого столу, з якого демонстративно, грюкнувши дверми, вкотре піде лідерка БЮТ. Парламент почне дебати на предмет ухвалення закону про дострокові вибори. Тема імперативного мандата може перейти в площину обговорення відкритих партійних списків”, - сказав В.ГОРБАЛЬ.

Відео дня

На його думку, нинішня ситуація свідчить про те, що “все йде до політичного компромісу”. “Адже хоч би як упирався на публіці Президент, тенденції його відкоту назад уже помітні”, - вважає В.ГОРБАЛЬ. “По-перше, - зауважив він, - змінилися спікери - радикальний БАЛОГА поступився місцем ліберальному ГАЙДУКУ, який каже про можливе призупинення дії указу та перенесення термінів кампанії”. “По-друге, поява в переговорному процесі персони ЧАЛОГО свідчить про те, що інститут міжнародних посередників усе ж таки буде задіяний”, - переконаний депутат. По-третє, нагадав він, ЦВК подала прохання до Конституційного суду з вимогою прискорити розгляд законності президентського указу у зв’язку з відсутністю можливості гарантувати проведення демократичних виборів у такі стислі строки з урахуванням цілої низки правових колізій. По-четверте, сам Президент на прес-конференції припустив можливість зміни дати виборів. По-п’яте, з’явився пакет із пропозиціями Президента, який може стати основою політичного компромісу, зауважив В.ГОРБАЛЬ.

На його думку, 27 травня дострокові вибори до Верховної Ради не відбудуться. Питання проведення виборів буде обговорюватися в стінах парламенту. “Можуть бути порушені питання про вдосконалення виборчої системи із залученням механізму відкритих партійних списків. Під ці вибори буде сформована нова або переформована чинна ЦВК, із урахуванням партійних квот”, - зауважив депутат.

Натомість лідеру БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО “доведеться змиритися з думкою, що політичний компроміс все ж таки буде знайдено у форматі “Президент-прем’єр”, сказав В.ГОРБАЛЬ.

Відповідаючи на запитання про можливі гарантії у форматі цієї двійки, депутат висловив думку, що Президент завжди може застосувати “ті механізми, які він використав 2 квітня і спровокувати кризу для обговорення ситуації”. З боку коаліції, за словами В.ГОРБАЛЯ, гарантія полягає в особі уряду і Верховної Ради, які й “тепер ефективно працюють”.

На думку депутата, найсуперечливіші пункти майбутніх домовленостей необхідно винести на референдум і затвердити з урахуванням думки громадян. “Тим самим “універсальна” ідея ЮЩЕНКА знайде своє логічне втілення, а країна дістане не лише врегульовані відносини уряду й Президента, влади та опозиції, але й виразний внутрішній і зовнішній курс”, сказав В.ГОРБАЛЬ.