Народний депутат, лідер НРУ Борис ТАРАСЮК вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, що має зупинити відродження радянської традиції відзначення цивільних очільників спецслужб вищими військовими званнями.

Про це УНІАН повідомили у прес-центрі Народного руху України.

Так, проектом закону «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо порядку присвоєння військового звання «генерал армії України» пропонується доповнити статтю 5 цього закону положенням про те, що вище військове звання «генерал армії України» присвоюється Президентом України виключно особам вищого офіцерського складу Збройних сил України за особливі заслуги у керуванні обороною держави у воєнний час.

Відео дня

“У світовій історії завжди існувала практика, коли вище військове звання присвоювалось лише головнокомандувачам сухопутних армій за особливі заслуги у керуванні військовими діями під час війни. Разом з тим в Україні з 1991 року вище військове звання «генерал армії України» було присвоєно 14 особам, з них у Міністерстві оборони України лише 5 генералам. І це при тому, що чисельність українських Збройних сил постійно скорочується, зменшується також кількість посад вищого офіцерського складу”, - зазначає Б.ТАРАСЮК.

«Присвоєння військового звання «генерал армії України» у мирний час, без проявлення особою якостей полководця, а лише у зв’язку з тим, що особа займає посаду, якій відповідає дана категорія військових звань, є необґрунтованим та надмірним. Існуюча в Україні практика негативно впливає на авторитет військового звання, девальвує його, шкодить авторитету військової служби та суперечить здоровому глузду», - підсумовує парламентарій.

Як повідомлялося, нещодавно Президент Віктор ЯНУКОВИЧ присвоїв голові Служби безпеки України Валерію ХОРОШКОВСЬКОМУ звання «генерал армії України».