Колишній міністр закордонних справ України, голова Ради Національного банку України Петро ПОРОШЕНКО заявляє, що Нацбанк повністю погодив і підписав усі деталі меморандуму з Міжнародним валютним фондом, неузгодженості залишаються к переговорах з урядом.

Про це П.ПОРОШЕНКО сказав в ефірі на одному з вінницьких телеканалів, перебуваючи 8 листопада у Вінниці.

«На відміну від Національного банку, який повністю погодив і підписав усі деталі меморандуму з МВФ, у нас залишилося ще кілька позицій, які мають бути узгоджені з урядом, і вони не узгоджені», - сказав він.

Відео дня

П.ПОРОШЕНКО називає небезпечним зневажливі оцінки у питанні співпраці України з МВФ. «Дуже небезпечно давати зневажливі оцінки у плані того, що МВФ нам не потрібний. Бо коли він вам буде потрібний, то тоді для вас ці двері будуть закриті. Інші боргові ринки для більшості держав, включаючи Україну, закриті. В умовах кризи ніхто не збирається давати грошей, бо люди не вірять в їх повернення», - вважає глава Ради НБУ.

П.ПОРОШЕНКО стверджує, що уряд доступу до грошей МВФ мати не буде. «Ці гроші підуть на забезпечення золотовалютних резервів держави, на забезпечення стабільності національної грошової одиниці. І якщо буде ажіотажний попит, то Національний банк, країна, держава, а не уряд, матимуть можливість реагування - чим реагувати і як реагувати», - сказав П.ПОРОШЕНКО.

Він також відзначив, що МВФ не нав`язує Україні ніяких політичних або якихось умов, він лише хоче мати гарантії повернення своїх коштів. «Представники МВФ запитують: Ви хочете наших грошей? І запитують, яким чином Україна гарантує їм повернення позикових коштів, як буде стабілізована національна економіка, яка мета економічної реформи, які кошти для цього використовуються? Яким чином, дотуючи НАК «Нафтогаз України» на багатомільярдні суми, не маючи світла у кінці тунелю, гроші МВФ будуть повернені Україною?», - сказав П.ПОРОШЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, з 25 жовтня до 3 листопада місія Міжнародного валютного фонду відвідувала Україну для продовження дискусій у контексті другого перегляду програми за угодою «стенд-бай» і консультацій за 2011 рік за статті IV Статі Угоди МВФ.

4 листопада постійний представник МВФ в Україні Макс АЛЬЄР заявив, що МВФ «бере паузу» для розв’язання «технічних питань». Водночас він не уточнив, що саме Фонд мав на увазі, але пообіцяв продовжити дискусію в майбутньому.

4 листопада прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ повідомив, що Україна і МВФ розпочнуть перегляд програми співпраці після завершення газових переговорів з Росією.

Довідка УНІАН. Програма співпраці України і МВФ, схвалена у липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на близько 16 млрд. дол. Термін дії програми - 2,5 роки. Гроші залучаються під ставку 3,5% річних.

Серед вимог, які висуває МВФ до України, - коригування тарифів на газ і теплопостачання.