Ірина Фаріон

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосували 64 депутати. Відповідну пропозицію внесла депутат від ВО «Свобода» Ірина Фаріон. За її словами, „закон слід визнати нечинним з огляду на його антидержавну сутність та брутальні порушення під час його ухвалення у Верховній Раді”.
Після ухвалення даного рішення з пунктом про „визнання нечинним мовного закону на території області”, деякі депутати не приховували у коментарях журналістам, що дане рішення є політичним і не має юридичної сили, а тому слід очікувати, що незабаром це рішення обласної ради буде опротестовано прокуратурою.

У Львівській обласній раді 116 депутатів.

Як повідомляв УНІАН. 3 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів по всій Україні.

Відео дня

Опозиція заявляла, що закон прийнято з істотними порушеннями.

Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в цьому регіоні розмовляє не менше 10% жителів.

10 серпня закон набув чинності.

Після підписання закону Президент України Віктор Янукович доручив створити робочу групу при Кабінеті міністрів з питань підготовки системних пропозицій щодо вдосконалення законодавчого забезпечення застосування мов в Україні. Головою робочої групи з підготовки нової редакції закону про мови є віце-прем'єр-міністр – міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

Низка міських та обласних рад ухвалили рішення щодо надання російській мові статусу регіональної.

2 серпня Львівська обласна рада на позачерговій сесії ухвалила рішення «Про суспільно-політичну ситуацію». Депутати доручили голові облради Олегові Панькевичу звернутися до Вищого адміністративного суду України з позовом до Верховної Ради України про визнання дій парламенту щодо підготовки і прийняття закону "Про засади державної мовної політики" протиправними і вчиненими з порушенням Конституції України та закону "Про Регламент Верховної Ради України".

Також депутати Львівської облради ухвалили звернутися до Генпрокуратури України, Служби безпеки України із заявою про наявність в діях Верховної Ради та її посадових осіб при підготовці та прийнятті закону "Про засади державної мовної політики" «ознак злочину, передбаченого частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу України.