Мороз повідомив, що о 2 годині ночі 2 січня опинився зі своїми речами на вулиці / Фото: Grassglobal.com

Як повідомив В.Мороз у своєму блозі, 2 січня його зняли з потягу ”Київ-Мінськ” та поставили у паспорт штамп ”В`їзд заборонено”.

”Ніч у потязі №86 ”Київ-Мінськ” обірвалася для мене раптово. “Непропуск” – вердикт молодого білоруського прикордонника, який перевіряв мій паспорт на білоруському кордоні. Напередодні мені не без труднощів вдалося дістати квиток на цей потяг, аби відвідати родичів в Мінську на новорічні свята. Останні чотири місяці навчаюся в США, тому планував цю поїздку ще влітку”, - написав В.Мороз.

За його словами, перші десять хвилин він не вірив в такий розвиток ситуації, тому став наводити білоруським прикордонникам ”з десяток причин”, за якими він мав бути у Мінську. ”Я вам повторяю, в Минск вы не поедете, причину мы не знаем”, – голос білоруського прикордонника остаточно зганяє з мене залишки сну”, - зазначив українець.

Відео дня

В.Мороз додав, що о 2.00 ночі 2 січня опинився зі своїми речами на вулиці, на станції Терюха – пункті в’їзду в Республіку Білорусь. ”Заспокоюю себе, що не перший, чия поїздка з Києва до Мінська завершується вночі висадкою з теплого купе в морозну ніч без зайвих пояснень. Негласно в чорних списках білоруської влади – до 100 тисяч прізвищ пересічних людей. Офіційно про чорні списки в Білорусі не говорять”, - наголосив він.

За його словами, з початку 2013 року на білорусько-українському кордоні його випадок був не перший.

На тему: У Москві затримали українського журналіста

”Білоруські прикордонники доволі миролюбиві. На їхню думку, вони просто виконують свою роботу. Припускаю, невидима рука білоруського КГБ керує ними як сліпим інструментом чужої волі. Тільки це складно було б пояснити моїм родичам. Останній мій приїзд до Білорусі був у липні. Впродовж останніх 30 років щороку їздив в Білорусь, законів не порушував, ніколи не було жодних проблем з перетином кордону”, - повідомив він.

В.Мороз повідомив, що паспорт йому повернули лише вранці, в дизелі, у якому його відправили до України. ”У паспорті – синій штамп “Уезд забаронены”. При цьому жодного документу, чому заборонили в`їзд в Білорусь не нададуть. Перепитую, чи можу знову спробувати в’їхати, аби побачити своїх родичів, кажуть, що не знають, термін заборони може закінчитися й за кілька днів, або ж тривати місяцями. Частина прикордонників не вірить в систему, на яку вони працюють. Це стає зрозумілим після чотирьох годин перебування на їхній території”, - зазначив журналіст.

За його словами, у посольстві Білорусі у Києві йому порадили звернутися до посольства України в Мінську щодо з`ясування причин заборони в`їзду.

”Навчаючись в американському вузі як стипендіат програми імені Фулбрайта, мені доводиться робити презентації про пострадянські реалії та ситуацію з медіа. Освічені американці цікавляться іншим світом, так вони намагаються зрозуміти чуже. За тиждень у мене буде змога нагадати зайвий раз моїм професорам про останню диктатуру в Європі. Диктатуру, де колючий дріт, чорні списки для пересічних громадян та руйнування сімейних зв’язків возведені в ранг державної політики”, - резюмує В.Мороз.