Результати парламентських виборів в окрузі №133 були сфальсифіковані - суд

Як передає кореспондент УНІАН, про відповідне рішення оголосив сьогодні головуючий суддя Юрій Цвіркун.

Нагадаємо, 30 серпня троє позивачів, серед яких колишній народний депутат Юрій Кармазін, звернулись у Вищий адміністративний суд з позовною заявою до Центральної виборчої комісії, у якій просять, зокрема: визнати недостовірними результати виборів в одномандатному виборчому окрузі №133 (Одеса) та скасувати постанову ЦВК про реєстрацію обраним народним депутатом по одномандатному виборчому округу №133 Маркова.

Також у позові містилася вимога зобов’язати ЦВК «вчинити дії по організації підготовки та проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №133».

Відео дня

Позивачі стверджували, що результати парламентських виборів в окрузі №133 були сфальсифіковані.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2012 року Ігор Марков - лідер партії «Родина» і заступник голови Одеської облради Олексій Гончаренко (Партія регіонів) балотувалися у Верховну Раду по одномандатному виборчому округу №133 у Київському районі Одеси. Марков отримав перемогу, набравши 26,6% голосів виборців. Гончаренко був на другому місці, набравши 20,46% голосів. Всього Марков набрав 22349 голосів, а Гончаренко – 17189. Різниця між ними склала 5160 голосів.

1 вересня в своєму блозі Кармазін написав, що результати виборів в окрузі №133 у Одесі, де переміг Марков, були сфальсифіковані. За його словами про фальсифікацію виборів свідчить лист, який направили в Центральну виборчу комісію від Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України. За словами Кармазіна, експерти МВС визначили, що вибори сфальсифіковані на 52 дільницях.

Екс-депутат стверджує, що «в рамках відкритого кримінального провадження №12013000000000455 міліцейські експерти, вивчаючи виборчі бюлетені на 52-х дільницях 133-го виборчого округу в Одесі, встановили факти «коректування» 6038 бюлетенів, голоси в яких зараховані за Ігоря Маркова…».

Нагадаємо, 8 лютого 2013 року Вищий адмінсуд за позовом Кармазіна визнав неможливим встановити результати виборів у двох округах - №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область), незважаючи на те, що ЦВК визнала обраними в цих округах і зареєструвала народними депутатами, відповідно, Олександра Домбровського і Павла Балогу, після чого вони склали присягу. 11 червня Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав голову Верховної Ради вилучити посвідчення і картки для голосування Домбровського і Балоги.