Жодних політичних підстав немає для того, щоб народні депутати від коаліції не підтримали законопроект “Про Кабінет Міністрів України”, внесений Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ на розгляд Верховної Ради України.

Про це в інтерв’ю УНІАН заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, член фракції “Наша Україна-Народна самооборона” Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ.

За його словами, ухвалення такого закону було передбачено коаліційною угодою.

Відео дня

На запитання, чи можуть народні депутати від БЮТ не підтримати цей проект закону, оскільки у ньому йдеться про зменшення повноважень уряду, Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ відповів: “Все може бути. Бо може точно знати, що буде, лише Господь Бог”. При цьому він висловив переконання, що “жодних політичних підстав для непідтримки даного законопроекту немає”.

Депутат зазначив, що виписана в законопроекті норма про виняткове право Президента України вносити кандидатуру прем’єр-міністра на затвердження ВР повертає в конституційне русло ситуацію, що виникла після прийняття закону про Кабмін парламентом минулого скликання. За його словами, у законопроекті передбачено підстави, за якими Президент може вмотивовано відмовитись вносити кандидатуру на посаду прем’єр-міністра, запропоновану коаліцією. Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ підкреслив, що на сьогодні у законодавстві немає чітко виписаного положення, як має діяти глава держави у ситуації, коли коаліція пропонує на дану посаду людину, в якої непогашена судимість, або яка немає освіти, щоб обіймати цю посаду, або має “явно приховані доходи”.

Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ вважає, що норма законопроекту про те, що за поданням прем`єр-міністра парламент може призначати міністрами не більше двох осіб, які не очолюють міністерства, дасть змогу уникнути певних політичних ризиків.

Він не виключив ситуацію, що може бути збільшена кількість “міністрів з портфелями, але без міністерств, щоб в уряді перекачувати голоси в якийсь бік при вирішенні та голосуванні за принципові питання”. Депутат нагадав, що в попередньому уряді таких міністрів було два - міністр Кабінету Міністрів України та міністр у зв’язках з Верховною Радою.