Адвокат розповів про позовні вимоги Суркіса до Порошенка і Гонтаревої / фото ua.depositphotos.com

Високий суд Лондона дійшов висновку, що у нього немає юрисдикції для розгляду позову Ігоря Суркіса і шести англійських компаній до п'ятого президента України Петра Порошенка і колишньої глави Національного банку Валерії Гонтаревої.

Про це заявив юрист і адвокат Суркіса Ігор Алексєєв. 

Він підкреслив, що заяви відповідачів про провал спроби скомпрометувати націоналізацію Приватбанку, що прозвучали після засідання суду, – спотворені.

Відео дня

Нещодавно у Високому суді Лондона відбулися слухання за позовом Ігоря Суркіса і шести англійських компаній до п'ятого президента України Петра Порошенка і колишньої глави Національного банку Валерії Гонтаревої.

"Оскарження націоналізації Приватбанку ніколи не було предметом позову в суді Лондона, позивачі доводили факти політичної корупції та шантажу колишніми топ-чиновниками у своїх приватних інтересах", – розповів адвокат.

Він підкреслив, що позовні вимоги були пред'явлені саме до Петра Порошенка і Валерії Гонтаревої, і саме вони повинні компенсувати збитки.

"Ніяких претензій до держави Україна ніхто і ніколи не пред'являв. Однак саме відповідачі, щоб уникнути відкритого судового розгляду, прямо заявили про наявність у них імунітету України. Простіше кажучи, провівши в президентському кріслі десятки годин приватних переговорів щодо купівлі медіаактиву, потім можна заявити про наявність державного імунітету. Подібним рішенням створено небезпечний прецедент, коли факти зловживань чиновників владою у своїх власних цілях не знаходять належної судової оцінки", – сказав адвокат.

За його словами, позивачі мають ґрунтовну правову позицію, тому подібне рішення суду ніяк не зупинить їх боротьбу за повернення втрачених активів і відновлення справедливості. Наразі відпрацьовується можливість апеляційного оскарження даного рішення суду, ініціювання кримінальних проваджень за фактами злочинної змови, а також прийняття інших механізмів для відновлення порушених інтересів та притягнення винних осіб до відповідальності. 

Крім того, за словами Алексєєва, адвокати Петра Порошенка дезінформували громадськість, коли інформували про рішення суду, заявивши, що в результаті такого рішення провалилася спроба скомпрометувати націоналізацію і стягнути з держави кошти. Подібні заяви є навмисно перекрученими і відверто маніпулятивними.

Нагадаємо, що зазначена справа стосувалася незаконного блокування англійським компаніям доступу до депозитних коштів і подальших спроб шантажу Ігоря Суркіса з боку Петра Порошенка під час його президентської каденції.