Ахметов вийшов з медіабізнесу / фото shakhtar.com

Бізнесмен Рінат Ахметов більше не підпадає під критерії "олігарха" після складання його бізнес-партнером Вадимом Новинським депутатського мандата і виходу SCM з медійного бізнесу.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі онлайн-дискусії "ОПОРА.Live". 

"Новинський це був прямий зв'язок для того, щоб визнати олігархом Ахметова. Тому що вони партнери по бізнесу, а пан Новинський як народний депутат є політичною фігурою. І тому тут, у разі продовження статусу Новинського як народного депутата, спрацьовувала б ознака участі в політичному житті, яка додавала б і автоматично перетворювала Ахметова на олігарха. Тому в даному випадку відмова від мандата, було це метою чи не було – не знаю, судити не буду, але прибрала прямий зв'язок пана Ахметова з парламентом і прибрала найочевиднішу ознаку участі в політичному житті для пана Ахметова", - повідомив міністр юстиції.

Відео дня

Також після рішення SCM вийти з медійного бізнесу Ахметов більше не підпадає під критерій закону про олігархів у частині володіння ЗМІ.

За словами Денисам Малюськи, таким чином Рінат Ахметов здійснив вихід одразу з-під двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів - з приводу участі в політичному житті країни через втрату мандата його бізнес-партнером Вадимом Новинським, а також з приводу впливу на медіасферу через відмову від ліцензій на телерадіотрансляції "Медіа Групи Україна".

"Він (Рінат Ахметов, - прим.) ніколи не хотів потрапити до списку олігархів, був рішуче налаштований. Остання його заява - це якраз ознака того, що своєї думки він не змінив, і він вважає цей закон небезпечним і не хотів би туди потрапляти", - підсумував міністр юстиції Малюська.