Боррель прокоментував бажання України стати членом НАТО \ фото REUTERS

Приєднання України до НАТО "не є основним питанням на теперішній момент".

Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв'ю каналу 24 Horas.

Він зазначив, що на даний момент головне - продовжувати надавати військову підтримку Україні, як це робилося досі, та продовжувати санкції проти Росії, які, на його думку, "дають ефект".

Відео дня

Боррель виступив за продовження військової допомоги Україні, додаткові санкції, збереження існуючих санкцій та за "участь у світовій дипломатичній битві, тому що не всі країни діють проти Росії так само ефективно, сильно та рішуче".

Глава європейської дипломатії нагадав при цьому, що через російське вторгнення в Україну ЄС вперше використав свої кошти для закупівлі зброї та її доставки до третьої країни, що воює. "Разом із внеском США це те, що дозволило Україні захистити себе", - сказав Боррель.

Щодо ядерної загрози від президента Росії Володимира Путіна, Боррель сказав, що "всі ризики можливі".

Крім цього, Боррель прокоментував проведення фейкових референдумів Кремля в Україні. Він заявив, що спроба анексії українських областей робить "практично неможливим закінчення війни".

"Ніхто не визнає анексію цих територій", - заявив Боррель. 

 Заявка України на вступ до НАТО 

30 вересня президент України Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на вступ до НАТО. За словами президента, заявка буде подаватися у пришвидшеному порядку.

Після цього послідувала реакція західних партнерів України на оголошення Зеленського. Зокрема, в Білому домі висловили думку, що питання членства України в Північноатлантичному Альянсі має вирішуватися в "інший час", а наразі більш актуальним є надання їй підтримки для боротьби з російською агресією.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз – допомога.

При цьому підтримку членству України в Альянсі відразу висловили країни Балтії та Канада.

Вас також можуть зацікавити новини: