РФ постійно намагається створити привід для вторгнення на територію Україну, повідомив Олексій Данілов / фото УНІАН

В Україні цілком свідомі того, що Росія постійно намагається спровокувати ЗСУ на масштабну відповідь, щоб створити привід для вторгнення.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив на брифінгу.

Коментуючи інформацію в російських ЗМІ, що нібито з України знову обстріляли російську територію, Данілов зазначив: "...ми цілком усвідомлюємо, що відбувається. У президента це питання на контролі. Стосовно казус беллі (привід для війни – Ред.), то звичайно – це їхнє завдання, яке вони поставили давно. Але наші військові можуть відкривати вогонь у відповідь лише у разі якщо є загроза життю нашим військовим".

Відео дня

Також він наголосив, що жодних обстрілів російської території українські збройні сили не ведуть. "Вони можуть фантазувати скільки завгодно, робити все що завгодно. Ми до цього готові. Щобільше, до цього готовий світ. Росії не вдасться спровокувати нас на активні дії", – сказав секретар РНБО.

Росія постійно намагається створити привід для вторгнення на територію Україну, поділився Олексій Данілов / фото УНІАН, Дмитро Хилюк

Він додав, що за жодних обставин українські військові не будуть спрямовувати свій вогонь на цивільних на окупованих територіях. "Ми не можемо вести військові дії проти частини нашого населення", – зазначив Данілов.

Також чиновник закликав усіх в Україні зберігати спокій, усвідомлюючи, що Росія веде проти нас інформаційну кампанію, і вона відбувається щоденно.

"Велике прохання до всіх зберігати максимальний спокій", – підсумував він.

Нагадаємо, 20 лютого міністр оборони України Олексій Резніков говорив, що Росія не сформувала ударних угруповань у жодному місці, де її війська оточили Україну.

Восени минулого року РФ стягнула багато сил до українського кордону, і з'явилася інформація про загрозу вторгнення.

17 лютого російські окупаційні війська з важкого артилерійського озброєння калібру 122 мм обстріляли смт Станиця Луганська.

Внаслідок обстрілу було пошкоджено споруду дитсадка, де в той час перебували діти. Внаслідок обстрілу троє працівників дитсадочка отримали контузії.

Крім того, ворог завдав артилерійського удару по селищу Врубівка Сєвєродонецького району. Обстрілом було пошкоджено будівлю школи, в якій на момент атаки перебували 30 учнів та 14 освітян, які були змушені рятуватись у підвалі школи.

Кремлівські найманці звинуватили в цьому українську сторону.

18 лютого глава підконтрольного Росії угруповання "ДНР" Денис Пушилін оголосив про початок масової евакуації жителів окремих районів Донбасу в Росію. За його словами, "в ході обстрілів населених пунктів життя і здоров'я мирних жителів може піддаватися загрозі".

Пізніше аналогічну заяву зробив ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник.

Вас також можуть зацікавити новини: