В Конституційному суді оскаржили право президента призначати директора ДБР / фото УНІАН

До Конституційного суду України надійшло подання народних депутатів щодо конституційності окремих положень закону про Державне бюро розслідувань.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Конституційного суду.

"До Конституційного суду України 2 червня надійшло конституційне подання 58 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень закону України "Про Державне бюро розслідувань" від 12 листопада 2015 року № 794-VIII (зі змінами)", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

В оприлюдненому поданні зазначається, що стаття 1 закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" визначає, що ДБР є державним правоохоронним органом, на який покладається завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття розслідування злочинів, віднесених до його компетенції.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 9 закону, організаційна структура ДБР визначається президентом України.

Директор ДБР призначається на посаду президентом за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора ДБР. Директор ДБР звільняється з посади президентом за наявності підстав, визначених ч.4 та 5 статті 10 цього закону (частина 1 статті 11 закону).

Читайте такожУ КСУ оскаржили конституційність закону про амністію учасників Майдану

Пунктом 1 частини 3 статті 11 закону закріплено, що до складу Конкурсної комісії входять три особи, визначені президентом.

Положення про Раду громадського контролю та порядок її формування затверджується президентом за поданням директора ДБР (частина 2 статті 28 закону).

Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що положення статті 1, частини 1 статті 9, частини 1 та пункту 1 частини 3 статті 11, частини 2 статті 28 закону не відповідають нормам Конституції України, є неконституційними.

Депутати вважають, що у змінах до закону до ДБР президента України наділили "додатковими статусними повноваженнями з притаманними функціями виконавчої влади призначати їх керівників та здійснення інших організаційних повноважень в діяльності цього органу, що є за межами його повноважень, визначених Конституцією України".

Представляють подання у КС депутати від партії "Опозиційна платформа – За життя" Ренат Кузьмін та Василь Німченко.

Як повідомляв УНІАН, закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" набув чинності 26 грудня 2019 року.

27 грудня президент Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР.

Труба оскаржив указ президента про звільнення з посади директора Держбюро розслідувань у Верховному суді.